16 octombrie 2006

Interviu...Din Gazeta de Bistrita

Valeria Tămăşoi Moisil, director DMSSF: “Îmi place ceea ce fac”



* Valeria Tămăşoi Moisil conduce Direcţia Muncii din anul 2005 * După câştigarea concursului a urmat două cursuri de master, unul în Ştiinţe Administrative şi unul
în Inspecţia Socială, pentru a se descurca mai bine în fruntea instituţiei * Din această funcţie speră că, odată cu intrarea în UE, lucrurile se vor armoniza iar oamenii vor duce o viaţă mai bună.

Reporter: Cine este Valeria Tămăşoi - Moisil?
Valeria Tămăşoi - Moisil: Sunt născută în 1958, 28 martie, în comuna Şanţ, într-o minunată regiune de munte. Sunt căsătorită, am două fete, cea mare este studentă în anul IV la o Facultate de Medicină din Franţa, iar cea mică este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Andrei Mureşanu” Bistriţa şi se pregăteşte tot pentru medicină. Am absolvit Facultatea de Chimie din Timişoara, promoţia ’83. Primul loc de muncă a fost la Fabrica de sticlărie şi menaj Bistriţa, unde am lucrat ca inginer tehnolog, iar după primul an am fost numită şefă CTC. În anul 1992 am fost angajată ca inspector la Direcţia Muncii, iar în anul 2000, când Direcţia s-a împărţit, m-am orientat spre Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă.

Rep.: Când şi cum aţi fost numită în funcţia de director a DMSSF?
V.T.M.: În luna iunie a anului 2005 am fost numită în postul de director al Direcţiei de Muncă, Solidaritate Socială şi Familie Bistriţa-Năsăud, în urma câştigării concursului pentru postul respectiv. Pentru o mai bună calificare la locul de muncă am urmat două cursuri de master, unul în Ştiinţe Administrative şi unul în Inspecţia Socială.

Rep.: Aţi fost sprijinită politic?
V.T.M.: Sprijinul politic este ceva ciudat, pentru că oamenii politici se orientează spre cei despre care ei cred că fac faţă. După ce iei un examen, vine şi avizul politic. Dacă nu, nu se dă nici un aviz. Nu te duci cu ceva în buzunar şi zici că faci parte din Alianţă şi vrei postul.

Rep.: Aţi dorit postul de la AJOFM. Cum vă descurcaţi în actuala funcţie?
V.T.M.: Nu ştiu dacă l-am vrut… Să fii într-un post de conducere este destul de complicat. În actuala funcţie pot spune că mă descurc, îmi place ceea ce fac. Este adevărat că am avut unele reţineri, deoarece mulţi din actuala echipă de aici nu au decât studii medii. Am reuşit totuşi să conving câteva colege să se înscrie la facultate, chiar mă bucur pentru ele, am fost cu ele şi la deschiderea anului universitar. Echipa este harnică, suntem doar 24 de oameni în loc de 30 şi totuşi ne descurcăm destul de bine.

Rep.: Câteva cuvinte despre instituţie...
V.T.M.: Colectivul este unul extraordinar. Activităţile de bază ale Direcţiei sunt prestaţiile sociale. Acordarea prestaţiilor sociale se face în funcţie de venituri. Prin noi se acordă alocaţia de stat pentru copii, alocaţia de susţinere mono-parentală, alocaţia complementară, alocaţia pentru nevăzători, ajutoarele financiare, ajutoarele de urgenţă, ajutoarele de încălzire, ajutoarele pentru completarea de hrană pentru copiii infestaţi cu HIV şi indemnizaţiile pentru susţinerea familiei în creşterea copilului.

Rep.: Ce ne puteţi spune despre schimbările ce se vor produce anul viitor în acordarea indemnizaţiilor maternale? Câte dosare aveţi în plată?
V.T.M.: Direcţia plăteşte în tot judeţul indemnizaţii în valoare de 50-60 miliarde lei vechi într-o lună. Anul acesta avem 2926 de dosare, din care 2877 de indemnizaţii şi 49 de stimulente. Valoarea indemnizaţiilor nu se va schimba nici anul viitor. Ea va rămâne aceeaşi, doar că se va defalca alocaţia de stat pentru copii şi stimulentul. O noutate pentru anul viitor vor fi tichetele de creşă, care se vor acorda lunar, atât salariaţilor bugetari, cât şi angajaţilor unităţilor publice private. Un tichet poate avea o valoare de până la trei sute RON şi va acoperi cheltuielile de creşă.

Rep.: Câte ajutoare financiare şi de urgenţă s-au dat anul acesta şi pentru ce?
V.T.M.: Până la sfârşitul lunii august, s-au acordat 30 de ajutoare financiare şi 315 ajutoare de urgenţă. Ajutoarele de urgenţă se acordă pentru persoanele din situaţii calamitate, iar cele financiare pentru persoanele aflate în extremă dificultate datorită sănătăţii. În urma inundaţiilor de la Târlişua, s-au acordat 13 ajutoare financiare pentru cei care au avut decese în familie, 39 de urgenţă pentru cei evacuaţi şi s-au făcut 41 de anchete sociale pentru acordarea ajutorului financiar pentru cei evacuaţi sau cu locuinţele distruse. Astfel, s-au acordat ajutoare de urgenţă în valoare de 74.650 RON, iar ajutoare financiare s-au dat în suma de 44.800 RON.

Rep.: Cu ce probleme vă confruntaţi în activitatea pe care o depuneţi în cadrul Direcţiei?
V.T.M.: Nu ştiu dacă pot să îmi permit să spun că am probleme. Niciodată nu pot spune că am probleme sau că nu mă descurc. Mi-ar plăcea să avem oameni pe un anumit post şi cu atribuţii distincte. În rest, suntem dotaţi cu calculatoare, avem o clădire frumoasă, avem oameni harnici care sunt dispuşi să lucreze şi peste program. Este o muncă delicată. Este dureros ce se ascunde în spatele clădirii şi a birourilor frumoase. Sunt familii care locuiesc în spaţii de 10-20 mp şi nu vezi în casă o farfurie, o oală sau un dulap. Oamenii sunt săraci, veniturile noastre sunt încă modeste. Mi-ar plăcea ca toată lumea să aibă strictul necesar şi măcar un trai decent.

Rep.: A crescut numărul ajutoarelor pentru căldură faţă de anul trecut?
V.T.M.: Având în vedere grila de cinci sute RON, vor fi mai mulţi potenţiali beneficiari. S-au tipărit 24.000 de formulare, cereri şi declaraţii pe propria răspundere. Până în prezent s-au distribuit în teren 17.000, iar pentru procesare avem un număr de 4000 de cereri. Munca noastră a devenit ceva mai uşoară, deoarece primăriile din localităţile în care este gaz îşi rezolvă singure problemele. Numărul ajutoarelor ar putea creşte, însă sumele acordate vor fi mai mici.

Rep.: Cum vedeţi activitatea Direcţiei în 2007?
V.T.M.: Sper ca anul viitor mai mulţi oameni să aibă strictul necesar, iar noi să mergem să monitorizăm şi să implementăm acte normative care să ducă la o prosperitate, nu la acordarea ajutorului. Sper ca autorităţile locale să vină cu mai multe proiecte, deoarece noi suntem cei care finanţăm şi coordonăm activitatea serviciilor sociale. Ar fi bine dacă în fiecare comună ar fi acreditat măcar un serviciu pentru consultanţă, de unde lumea să obţină mai multe informaţii. Dacă fiecare primărie din teritoriu ar avea un asistent social calificat, munca nostră ar fi mai uşoară. Eu sper că odată intraţi în Uniunea Europeană, condiţiile se vor armoniza.

Interviu realizat de Iulia BALAZS
Data aparitiei: 2006-10-1

Niciun comentariu: