05 noiembrie 2008

Teapa!

Schimbarea "gratuita" a operatorului de telefonie mobila costa sute de euro


 

 
 

Portabilitatea numerelor de telefon, anuntata ca pe o mare victorie de catre Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC), se dovedeste o "gogoasa" costisitoare pentru omul de rand. Practic, de la orice operator de telefonie mobila ai vrea sa pleci, sperand ca te duci la un altul cu tarife mai rezonabile si cu pastrarea vechiului numar, nu scapi fara a fi taxat de cateva sute de euro, indiferent de operatorul la care esti abonat.

 
 

 
 

 
 

Sa spunem ca la plata pentru telefonul mobil te-ai saturat de facturi umflate sau de servicii proaste. Este cazul doamnei Monica A., care de luni de zile plateste abonamentul la numarul 0722.726533, fara macar ca respectivul numar sa poata fi apelat, fiind pur si simplu neactivat.

 
 

Femeia sustine ca a reclamat de peste cinci ori la serviciul de relatii cu clientii, dar degeaba, nici macar nu s-au sinchisit sa activeze cartela. Si asta se intampla la abonament. Asa ca s-a hotarat sa treaca la un alt operator, incantata si de recenta campanie sustinuta atat de autoritati, cat si de unii dintre operatorii de telefonie mobila.

 
 

Companiile te imbie sa fugi de la vechiul operator si sa te transferi "gratuit". Oficialitatile au si ele numai vesti bune. De exemplu, pe site-ul ANC scrie la sectiunea portabilitate: "Implementarea portabilitatii indeparteaza o bariera importanta din calea dezvoltarii concurentei in sectorul comunicatiilor electronice.

 
 

Posibilitatea abonatilor de a-si pastra numarul de telefon atunci cand isi schimba furnizorul creste deschiderea acestora catre ofertele alternative si le asigura o mai mare libertate de alegere pentru ca elimina necesitatea de a informa cunostintele despre schimbarea numarului de telefon".

 
 

ANC are prevazute si normele de realizare a portabilitatii: "Realizarea procesului de portare este in totalitate responsabilitatea furnizorului acceptor (compania spre care opteaza utilizatorul)". Transferul la un alt furnizor nu scuteste abonatul de respectarea prevederilor contractului incheiat cu furnizorul donor.

 
 

Legea i-a obligat pe operatorii de telefonie mobila sa includa pe site-urile proprii informatii cu privire la portabilitatea numerelor de telefon. Nici unul dintre acestia nu are precizat clar cat te costa ca sa scapi de ei. Toti aburesc utilizatorii cu tot felul de promisiuni mieroase, de la telefoane performante oferite la preturi derizorii pana la "gratuitatea" operatiei de transfer.

 
 

Pe site-ul Vodafone, de exemplu, gasim urmatoarele informatii: "Portabilitatea implica terminarea contractului cu operatorul curent, in conformitate cu clauzele de reziliere prevazute. Promotional, pana la 31 decembrie 2008, utilizatorii serviciilor de telefonie mobila si fixa cu abonament pot porta gratuit numarul in reteaua Vodafone.

 
 

.. Pentru numerele mobile si fixe portate in retea, Vodafone va acoperi promotional taxa corespunzatoare costurilor intre operatori". Conform prevederilor impuse de Autoritatea Nationala de Comunicatii, Operatorul Acceptor trebuie sa plateasca Operatorului Donor o taxa de 11 euro pentru numerele mobile portate si de 13 euro pentru numerele fixe".

 
 

Nici un abonat nu poate pleca fara sa plateasca pentru rezilierea contractului inainte de termen.

Doar 75 de euro ca sa scapi de Vodafone

La Vodafone, ca sa reziliezi abonamentul pentru un singur numar de telefon te costa minimum 75 de euro. Daca ai mai multe numere de telefon pe acelasi abonament, te costa tot 75 de euro de inmultit cu numarul de SIM-uri. Doar cei care au cartele reincarcabile scapa netaxati, insa acestia pot opta oricum pentru ce operator doresc.

 
 

Culmea, te costa totusi si trecerea la Vodafone, venind din alta retea:" La depunerea unei cereri de portare pentru un numar care va fi activat cu serviciul Cartela Vodafone, vei cumpara un pachet preplatit cu SIM, credit si numar temporar Vodafone, pe care il vei putea folosi din primul moment.

 
 

La momentul realizarii portarii, acest numar temporar va fi inlocuit cu numarul pentru care soliciti portarea... Vodafone va percepe o taxa de portare in valoare de 11 euro plus TVA in schimbul careia vei primi o cartela de reincarcare (un voucher) care va fi blocata pana la finalizarea portarii.

 
 

In cazul in care portarea nu se va finaliza, voucherul va fi deblocat, iar tu vei putea folosi acest credit pentru incarcarea oricarei cartele preplatite Vodafone. Nu se va restitui contravaloarea celor 11 euro plus TVA." Si atunci unde mai este gratuitatea transferului, daca Vodafone ia sub alta forma cei 11 euro (+TVA) pe care spunea ca ii suporta pentru cei care opteaza sa vina de la alte retele?

 
 

Taxa de la ZAPP este de 125 de euro

Pe site-ul ZAPP "aceleasi promisiuni ademenitoare: " Pana la 31 decembrie 2008, utilizatorii serviciilor de telefonie mobila si fixa cu abonament pot porta numerele in reteaua Zapp, netaxabil... Pentru portarea numarului ai nevoie de documentele necesare incheierii unui contract nou, de cererea de portare si de ultima factura de servicii emisa de operatorul de la care doresti sa pleci".

 
 

Nici o vorba pe site-ul ZAPP despre cat te costa sa scapi de ei. Dupa cum ne-a informat o voce blonda de la serviciul de relatii cu clientii al companiei, si aici suma solicitata de operator este considerabila: 125 de euro de fiecare SIM. Ca si la Vodafone, si la ZAPP contractele se prelungesc automat, si nu la cererea abonatului.

 
 

Taxele de reziliere exista si la restul companiilor si nu pot fi ocolite de abonati sub nici o forma. Abonatii nemultumiti se pot adresa numai Protectiei Consumatorului.

Sursa: Gardianul (Augustin Andreiu)

 
 

Pasted from <http://stiri.kappa.ro/social/teapa-gratuita-operatorului-telefonie/stire_161591.html>

 
 

Niciun comentariu: