19 august 2010

Moscova ameninta cu represalii. Expluzarea diplomatului rus, gest 'nefondat si neamical' - newz.ro

Moscova ameninta cu represalii. Expluzarea diplomatului rus, gest 'nefondat si neamical' - newz.ro

Expulzarea unui diplomat rus de catre Romania este un act 'neamical si nefondat'. Este reactia autoritatilor de la Mosocova, dupa ce marti, Bucurestiul a decis expulzarea din tara a unui diplomat rus de acelasi rang cu Gabriel Grecu. Ministerul de Externe rus ameninta cu represalii.

'Spre deosebire de prim-secretarul Ambasadei Romane la Moscova, care a fost prins in flagrant in posesia materialelor si echipamentului de spionaj care puneau in evidenta activitatile sale ilegale, diplomatul rus nu era implicat in nicio activitate care ar fi putut duce la o astfel de decizie' se arata intr-un comunicat al Ministerului de Externe rus. 'Am avertizat Bucurestiul in privinta unor astfel de masuri, dar se pare ca bunul simt nu a prevalat. Ne rezervam dreptul de a adopta masuri drastice' se mai arata in comunicatul citat de agentia de presa Ria Novosti.

Presa de la Moscova scrie ca Gabriel Grecu, spionul roman retinut luni la Moscova, a fost tradat de propriul informator. Ziarele rusesti mai scriu ca diplomatul roman colecta informatii despre Republica Moldova si Transnistria si nu exclud varianta ca spionul roman sa fi lucrat si pentru o terta parte. Gabriel Grecu a ajuns miercuri la Bucuresti.

Autoritatile de la Moscova nu au privit cu ochi buni expulzarea diplomatului rus de catre Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti. Mosocova a calificat decizia oficialilor romani drept 'neamicala' si 'nefondata'. Potrivit surselor MAE, diplomatul rus expulzat ar fi Anatoly Akopov, secretar de rangul I la ambasada din Bucuresti din iunie 2007.

Intre timp, Gabriel Grecu, diplomatul roman acuzat de spionaj s-a reintors in tara.

Presa de la Moscova a dedicat articole ample scandalului de spionaj din Romania si Rusia. Publicatiile scriu ca Serviciul Federal rus de Securitate il supraveghea pe diplomatul roman Gabriel Grecu inca din 2008. Potrivit jurnalistilor, Grecu tinea legatura cu un informator cunoscut sub pseudonimul de Cetateanul M, persoana recrutata de predecesorul sau in Ambasada Romaniei de la Moscova, Dinu Pistol. De la respectiva sursa, cei doi colectau informatii despre situatia economica si politica din Transnistria si Republica Moldova. In momentul in care Grecu i-a cerut sursei sale informatii cu caracter militar, aceasta a anuntat serviciile de contraspionaj. Mai mult, presa rusa vorbeste despre interesul Romaniei pentru Transnistria si Republica Moldova si sustine ca este posibil ca diplomatul roman sa fi lucrat pentru o terta parte.

Aceasa stire a fost preluata de pe Antena3.

15 august 2010

Intarziere record pe CFR: 9 ore pe ruta Constanta-Cluj - Esential - HotNews.ro

Intarziere record pe CFR: 9 ore pe ruta Constanta-Cluj - Esential - HotNews.ro: "- Sent using Google Toolbar"