23 martie 2008

Bauturile energizante afecteaza sanatatea dintilor


 

Bauturile energizante, consumate mai ales de tineri dupa ce fac sport, afecteaza sanatatea dintilor, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii italieni, preluat de Corriere della Sera. Potrivit cercetatorilor de la spitalul San Paolo din Milano, bauturile energizante afecteaza sanatatea dintilor din cauza capacitatii de a mentine nealterat PH-ul gurii, care joaca un rol important in eroziunea dentara. Roberto Rozza, medic stomatolog, autorul studiului, spune ca este de preferat ca acest tip de bauturi sa fie inghitite cu ajutorul paiului pentru a nu afecta smaltul dintilor si ca dupa consumarea lor sa se clateasca bine gura cu apa curata. Studiul a fost publicat in revista General Dentistry.

 
 

Pasted from <http://www.zappmobile.ro/HTML/modules/portlets/read/read.topnews.jsp?ID=52159&cat=top_news>

 
 

21 martie 2008

Raport cu privire la afirmatiile despre prelevarea de organe de la practicantii Falun Gong din China

Raport cu privire la afirmatiile despre prelevarea de organe de la practicantii Falun Gong din China

11.10.2006

David Matas si David Kilgour

Fostul MP David Kilgour (spate) si respectatul avocat pentru drepturile omului David Matas (fata) participa la o conferinta de presa in Ottawa la 6 iulie 2006, pentru a publica raportul investigatiei lor asupra recoltarii pe viu de organe de la practicantii Falun Gong inchisi in lagarele de concentrare din China. (Chun Zhu/The Epoch Times)

Nota pentru cititorul roman

O ancheta realizata in martie/aprilie 2006 de ziarul The Epoch Times, a dezvaluit ca in China exista lagare unde se efectueaza mii sau zeci de mii de operatii de recoltare de organe de la detinuti politici.

Operatiile sunt facute in secret, cu forta, in spitale special amenajate pe langa lagare de munca si inchisori, iar organele sunt vandute cu profituri imense doritorilor.

Organele sunt obtinute cu forta de la oameni nevinovati, detinuti tineri, care nici macar nu au pedepse capitale. Acestia sunt tinuti in lagare speciale unde li se fac analize medicale. Sunt pastrati in viata pana cand este gasita persoana care se potriveste din punctul de vedere al grupei de sange, al anticorpilor, etc. Apoi sunt folositi ca niste animale si li se extrag diverse organe, care sunt vandute cu preturi exorbitante. Dupa operatie, se recolteaza de obicei si restul organelor spre folosirea ulterioara pentru alte transplanturi. "Carcasele" - oameni uneori inca vii - sunt aruncate in cuptoare de cremare.

La cateva luni dupa dezvaluirile ziarului nostru, un raport independent efectuat de doi canadieni a confirmat cele mai sinistre banuieli.

David Kilgour, membru al Parlamentului Canadian, fost consultant al Procurorului General al Provinciei Alberta, fost secretar al guvernului Canadei pentru Asia-Pacific, impreuna cu David Matas, un reputat avocat de drepturile omului din Winipeg, au investigat acuzatiile aduse de ziarul The Epoch Times.

Raportul lor a confirmat acuzatiile aduse de The Epoch Times si a aratat ca asemenea practici de colectare a organelor de la detinuti si impotriva vointei acestora, continua sa se desfasoare si in prezent. Investigatorii au descoperit printre altele ca in peste 40 de mii de cazuri de transplanturi efectuate in China in ultimii ani provenienta organelor nu este cunoscuta.

Raportul Kilgour - Matas

Introducere

Coalitia pentru ancheta asupra persecutiei Falun Gong in China (CEPFG), un organism nonguvernamental inregistrat la Washington, D.C. si avand o sucursala la Ottawa in Canada, ne-a scris o scrisoare la 24 mai 2006, cu scopul de a ne solicita ajutorul pentru a ancheta asupra afirmatiilor potrivit carora institutii ale Statului si funtionari ai guvernului Repubilicii Populare Chineze preleveaza organe de la practicantii Falun Gong inca in viata, omorand astfel practicantii pe parcursul acestui process. Scrisoarea este atasata in anexa acestui raport. Un mare numar de prieteni ai Chinei, din care facem si noi parte, sunt ingrijorati in legatura cu aceste afirmatii. Am acceptat cererea, data fiind gravitatea acestui caz si propriul nostru angajament de a face sa se respecte demnitatea umana in intreaga lume.

David Matas, avocat international pentru apararea drepturilor omului, specializat in dreptul refugiatilor si imigrare, isi are cabinetul particular la Winnipeg. El se implica activ in promovarea respectului fata de drepturile omului, ca scriitor si conferentiar, si face parte din numeroase organizatii nonguvernamentale pentru apararea drepturilor omului.

David Kilgour este un fost deputat si secretar de Stat in guvernul canadian pentru probleme din regiunea Asia-Pacific. Inainte de a deveni parlamentar, el a fost procuror al Coroanei. Biografiile celor doi autori sunt anexate la acest raport.

Metode de lucru

Noi ne-am realizat ancheta independent de CEPFG, de Asociatia Falun Dafa, de orice alta organizatie si de orice guvern. Am incercat, fara succes, sa mergem in China, dar suntem dispusi sa mergem acolo si mai tarziu pentru a incepe a doua faza a anchetei, daca posibilitatea de a intalni martori si de a vizita institutii poate fi obtinuta. Am intervievat un anumit numar de oameni enumerati in anexa acestui raport, de asemenea am citit cu scrupulozitate orice informatie, in legatura cu raportul nostru, pe care am putut-o obtine. N-am fost platiti in nici un fel pentru acest raport, ci am facut aceasta munca mai degraba ca voluntari.

Afirmatie

S-a afirmat ca practicantii Falun Gong din intreaga China sunt victime ale prelevarii de organe, cat timp sunt inca in viata. Se afirma ca aceste prelevari de organe sunt impuse unui numar mare de practicanti Falun Gong, impotriva vointei lor, in mai multe locuri diferite, conform unei politici sistematice.

Prelevarea de organe este o etapa in transplantul de organe. Scopul prelevarii de organe este acela de a furniza organe pentru grefe. Grefele nu e obligatoriu sa se faca in acelasi loc cu prelevarea de organe. Cele doua locuri sunt adesea diferite, organele prelevate intr-un loc sunt transportate intr-un alt loc pentru grefa. Cei care sunt responsabili cu transplantul de organe pot sa nu cunoasca sursa de unde provin organele.

Afirmatia este ca organele sunt prelevate in timp ce persoanele inca traiesc. Practicantii sunt omorati in cursul operatiilor de grefe de organe sau imediat dupa. Aceste operatii sunt o forma de crima.

In sfarsit, ni s-a spus ca practicantii omorati in acest fel sunt apoi incinerati. Nu mai exista nici un cadavru de examinat pentru a putea fi identificat drept sursa a unei grefe de organe.

Gandul ca o asemenea practica ar putea avea loc, in special daca ea se desfasoara sub patronajul unui guvern, la inceputul secolului XXI, cand valoarea individuala a vietii umane si-a castigat in sfarsit respectul pe scara larga, este deosebit de alarmant. In consecinta, noi am fost socati, atunci cand unul dintre martori a fost filmat, o femeie care nu practica Falun Gong, intalnita in cursul acestei anchete si care a declarat ca sotul sau [chirurg] i-a spus ca el personal a prelevat cornee de la aproximativ 2 000 de prizonieri anesteziati Falun Gong, din nord-estul Chinei, in decursul unei perioade de doi ani, inainte de luna octombrie 2003(data de la care el a refuzat sa continue). Ceea ce am descoperit dupa aceea, foarte detaliat prezentat in acest raport, este aproape tot atat de tulburator.

Dificultati in obtinerea dovezilor

Aceste afirmatii, tocmai din cauza naturii lor, sunt dificil de dovedit sau de respins. Cea mai sigura modalitate de a demonstra orice afirmatie este dovada oferita de un martor ocular. Totusi pentru aceasta presupusa crima este putin probabil sa se obtina o dovada din partea unui martor ocular.

Oamenii implicati in prelevarea de organe de la practicantii Falun Gong, daca aceasta se face intr-adevar, sunt fie victimele, fie autorii acestor crime. Nu exista nici un spectator. Deoarece victimele, conform afirmatiei, sunt asasinate si incinerate, nu exista nici un corp de descoperit, nici o autopsie de facut. Nu exista nici o victima care sa fi supravietuit, ca sa poata sa spuna ce i s-a intamplat.

Este putin probabil ca raufacatorii sa recunoasca existenta a ceea ce ar reprezenta, daca se intampla, niste crime contra umanitatii. Cu toate acestea, desi noi n-am obtinut marturisiri complete, am primit un numar uimitor de marturisiri prin intermediul apelurilor telefonice facute catre anchetatori.

Scena crimei, daca crima a avut loc, nu contine nici o urma. Odata ce prelevarea de organe a fost terminata, sala de operatie in care a avut loc seamana cu oricare alta sala de operatie goala.

Reprimarea anchetelor asupra drepturilor umane in China face dificila evaluarea acestei afirmatii. Din nefericire, China reprima jurnalistii si aparatorii drepturilor omului. Nu exista nici o libertate de exprimare. Cei care raporteaza violari ale drepturilor omului in China sunt adesea arestati si uneori acuzati ca au dezvaluit secrete de Stat.

In acest context, tacerea organizatiilor nonguvernamentale ale drepturilor omului in legatura cu prelevarea de organe de la practicantii Falun Gong fara consimtamantul lor, nu ne ajuta cu nimic.

Comitetul International al Crucii Rosii nu are permisiunea de a face vizite prizonierilor din China. Nici un alt organism care se ocupa de drepturile omului in inchisori. Asta elimina totodata aceasta posibila pista de evidenta.

China nu ofera nici un acces la informatia despre legislatie. Este imposibil de obtinut de la guvernul Chinei orice informatie de baza despre grefele de organe, numarul de grefe, sursa organelor, pretul platit pentru grefe, nici cum sunt cheltuiti acesti bani.

Pentru a face acest raport am incercat sa ne ducem in China. Eforturile noastre au fost zadarnice. Am cerut, in scris, sa intalnim personalul de la Ambasada, pentru a discuta conditiile pentru intrarea in tara. Scrisoarea noastra este adaugata in anexa acestui raport. Cererea noastra a fost acceptata. Dar persoana cu care s-a intalnit David Kilgour era interesata doar sa nege afirmatiile si nu sa ne pregateasca vizita.

Metode de gasire a dovezilor

A trebuit ca noi sa urmarim un anumit numar de factori pentru a stabili daca, luate in ansamblul lor, ele prezentau o imagine care sa faca afirmatiile adevarate sau false. Niciunul din aceste elemente, luat separate, nu confirma sau respinge afirmatiile. Impreuna ele alcatuiesc un tablou.

Multe din dovezile pe care le-am cercetat, nu constituie in sine dovada absoluta a afirmatiei, dar absenta acestor dovezi ar putea sa constituie o respingere a acesteia. Combinatia acestor factori, in special cand exista mai multi, are drept efect sa faca afirmatiile credibile, chiar daca nici una din aceste dovezi, luate separate, nu pot s-o faca. Acolo unde fiecare element, pe care noi l-am putut identifica, posibil a fi respins, nu respingea afirmatiile, probabilitatea ca aceste afirmatii sa fie adevarate devine substantiala.

Dovezile pot sa fie inductive si deductive. Ancheta criminalistica functioneaza de obicei intr-o maniera deductiva, legand la un loc, dupa o logica completa, diferite dovezi. Pentru ancheta noastra, limitarile cu care am avut de-a face au reprezentat grave obstacole in aceasta metoda deductiva. Unele elemente care ne-au permis sa deducem ceea ce se petrecea totusi, au fost disponibile, in special, apelurile telefonice.

Noi am folosit, de asemenea, rationamentul inductiv, intorcandu-ne asupra pasilor facuti deja si mergand inainte cu munca noastra. Daca afirmatiile nu erau adevarate, cum putem noi sa stim ca nu erau? Daca afirmatiile erau adevarate, ce fapte corespundeau acestor afirmatii? Ce ar putea sa confirme realitatea afirmatiilor, daca afirmatiile erau reale? Raspunsurile la acest gen de intrebari ne-au ajutat sa tragem niste concluzii.

Dovezi credibile si dovezi care pot fi respinse

Noi am luat in considerare toate elementele pro si contra care erau disponibile si care puteau fi disponibile. Unele indicii probatorii nu ne-au dus nicaieri, dar noi am incercat totusi sa le urmarim.

1) Perceputa ca o amenintare

Partidul communist chinez (PCC) a perceput Falun Gong, spre sfarsitul anilor '90, ca o amenintare la adresa monopolului puterii sale ideologice asupra Chinei. Aceasta amenintare sesizata nu confirma afirmatiile. Totusi, daca Falun Gong n-ar fi fost perceputa ca o amenintare a puterii PCC, afirmatiile ar fi fost subminate.

Falun Gong a fost fondat in nord-estul Chinei, in 1992 de catre domnul Li Hongzhi. In anii 1980, domnul Li a inceput sa practice qigong, un sistem de exercitii de respiratie, vechi de multe secole, cunoscut uneori sub numele de "yoga chinezeasca" si care era predat pentru imbunatatirea sanatatii si a sensibilitatii spirituale. Qigong-ul, de toate tipurile, a fost suprimat in toata tara in 1949, dupa ce PCC a preluat la Beijing puterea, dar mediul statului politienesc, in anii '80 a devenit mai putin apasatoare pentru qigong-ul sub toate formele sale, inclusiv Falun Gong.

Falun Gong nu a fost decat recent dezvoltat de domnul Li Hongzhi si continea elemente de Confucianism, Budism si Taoism. In esenta, Falun Gong preda metode de meditatie prin intermediul exercitiilor pentru imbunatatirea sanatatii si a formei fizice si spirituale. Miscarea nu este politica si practicantii cauta sa promoveze adevarul, toleranta si compasiunea, trecand dincolo de frontierele raselor, natiunilor si culturilor. Violenta este anatema pentru aderentii Falun Gong. Domnul Li si-a inregistrat miscarea pe langa Asociatia de cercetari de qigong a guvernului si spre mijlocul anilor '90, declara ca avea 60 de milioane de practicanti. Insusi departamentul de sport al guvernului chinez a estimat ca erau 70 de milioane de practicanti in 1999.

Potrivit cartii Profesorului Maria Hsia Chang, publicata la Universitatea Yale, in 2004:

" Se spune ca, majoritatea sunt oameni maturi si din clasa mijlocie, desi randurile (Falun Gong) cuprind de asemenea studenti si persoane invarsta, la fel ca si tarani. Ei provin din toate straturile societatii: profesori, medici, soldati, cadre PCC, diplomati detasati in tari straine si alti functionari ai guvernului. Mai mult, s-a spus si ca printre discipolii Maestrului Li se aflau sotiile si membri ai familiilor unor inalti functionari chinezi, inclusiv ai sefului statului Jiang, ai primului ministru Zhu si ai functionarilor din Consiliul de Stat, ramura executiva a guvernului."[1]

Falun Gong reprezinta una din formele exploziei de fervoare religioasa, care a avut loc in China in cursul anilor '80. Acest fenomen se datoreaza, in parte, "vidului spiritual din China postmaoista si unei reduceri a controlului ideologic pe care partidul il exersa in societate…"[2]

Popularitatea speciala a Falun Gong se baza in parte pe incercarea sa de a vrea sa integreze stiinta moderna in traditiile chineze.

Inainte de interzicerea Falun Gong in iulie 1999, practicantii sai se intalneau regulat in nenumaratele orase ale Chinei pentru a-si face exercitiile. Asa cum a subliniat Chang, doar in Beijing, existau mai mult de 2 000 de locuri de practica. Ea a adaugat ca, printre altii Zhu, primul ministru al Chinei, parea multumit de popularitatea crescanda a miscarii lui Li, din cauza consecintelor sociale pozitive, inclusiv a reducerii cheltuielilor medicale pentru practicanti, care erau adesea intr-o stare buna de sanatate. Se spune ca liderul Jiang in persoana se apucase de qigong in 1992, cerand unui membru al Zhong Gong, un grup care sustinea atunci ca are 38 de milioane de membri, sa-l trateze de artrita si dureri cervicale(totusi, la inceputul anului 2000, guvernului lui Jiang a interzis Zhong Gong, numind-o "secta perversa" si expulzandu-i conducatorul din China)[3].

Chang si numerosi alti observatori concluzioneaza ca o confruntare personala intre Jiang si Falun Gong a inceput sa se dezvolte in 1996, atunci cand cartea Domnului Li, Invartind Roata Legii, a fost vanduta in toata China in aproape un milion de exemplare. Asta a dat alarma liderilor nervosi ai Partidului, inclusiv lui Jiang, in legatura cu popularitatea crescanda a miscarii. Temandu-se de posibilitatea unei revolte politice impotriva guvernului, ei au interzis vanzarea cartii Falun Gong in China si a altor publicatii si i-au incurajat pe aderentii nemultumiti sa-l acuze pe domnul Li, ca ar fi inselat publicul[4]. Chang scrie: "Simtind ca el si Falun Gong cazusera in dizgratie - si aparent la indemnul autoritatilor - domnul Li a emigrat, la inceputul anului 1998, in Statele Unite, unde el a obtinut rezidenta permanenta."[5]

Perioada nonviolenta a campaniei a continuat pana in mai 1998, cand un reporter de televiziune guvernamental s-a referit la Falun Gong, ca fiind o "superstitie". Potrivit anchetei lui Chang, asta a avut drept consecinta faptul ca in jur de o suta de membri ai Partidului Comunist chinez, pensionari din guvern si din armata, care erau aderenti Falun Gong, au adresat o petitie lui Jiang, fara succes, pentru a legaliza Falun Gong. [Falun Gong](p.7). Mai tarziu, Partidul a publicat un articol intr-o revista (Stiinta si tehnologie pentru tineret ), care desemna Falun Gong ca fiind o superstitie si un risc pentru sanatate, deoarece practicantii ar fi putut sa refuze tratamentele medicale obisnuite in bolile grave. Un mare numar de aderenti Falun Gong au protestat pasnic impotriva continutului acestui articol in fata biroului redactorului din Tianjin. Deoarece au urmat arestari si batai ale politiei, a urmat o alta manifestatie in capitala tarii.[6]

La 25 aprilie 1999, intre 10 000 si 16 000 de cetateni chinezi obisnuiti au stat inca din zori, pana seara tarziu, in fata sediului PCC din Zhongnanhai, chiar langa Orasul interzis din Beijing. Printre participanti se aflau intelectuali, functionari ai guvernului si membri de Partid. Manifestatia a fost tacuta. Nu exista nici un afis, nici un singur slogan politic, nici o intentie provocatoare n-a fost manifestata. Chang: " In ziua manifestatiei, (Jiang) a cerut sa fie condus cu limuzina sa, in jurul Zhongnanhai, si a privit multimea prin ferestrele fumurii. In acea noapte, vizibil alarmat de manifestatie, el a scris un mesaj catre Politburo al PCC pentru a-si asigura colegii ca el considera ca "Marxismul poate sa triumfe asupra Falun Gong". Un jumatate de secol de monopol al puterii in China era brusc in mare pericol, conform punctului de vedere personal al sefului sau de atunci.

David Ownby, directorul Centrului de Studii pentru estul Asiei, de la Universitatea din Montréal si specialist in istoria chineza moderna, a scris cu sinceritate apropos de ceea ce se petrecea pe la mijlocul anului 2001 si mai ales, intr-un memoriu pregatit acum cinci ani pentru Institutul Canadian de afaceri internationale[7], domnul Ownby observa ca: "Natura aparent benigna a Falun Gong in America de Nord si caracterul sau aparent "rau" in China ar putea sa-i faca pe canadienii preocupati de drepturile omului sa priveasca cu mare atentie cazul chinez impotriva Falun Gong".

Desi liderii chinezi se refera la Falun Gong ca la o "secta", Ownby subliniaza ca: " In practica lor din Canada si Statele Unite exista prea putine elemente, care sa sustina ideea ca grupul este o "secta", in sensul general al cuvantului. Cazul guvernului chinez impotriva Falun Gong, considerat ca "secta" nu este convingator, incat 10 guverne permit unui tert sa verifice afirmatiile in legatura cu abuzurile Falun Gong in China. China a reactionat in principal din frica in fata capacitatii Falun Gong de a-si mobiliza adeptii."

2) O politica de persecutie

Daca prelevarea de organe de la Practicantii Falun Gong s-a raspandit in intreaga China, ar fi de asteptat sa existe unele directive al politicii guvernamentale pe aceasta tema. Totusi, faptul ca acestea in China sunt secrete, ne impiedica sa stabilim daca o asemenea politica exista.

Totusi, noi stim ca persecutia impotriva Falun Gong exista ca politica oficiala. Exista unele decrete politice foarte grele, atasate in anexa acestui raport, prin care guvernul Chinei si partidul communist din China, cer persecutarea Falun Gong, inclusiv persecutarea fizica. Aceste decrete sunt conforme cu afirmatiile prezentate.

Conform lui Li Baigen, directorul adjunct de atunci al Biroului municipal de planificare din Beijing, care a asistat la reuniune, in 1999, cei trei oameni care conduc biroul 610 au chemat mai mult de 3 000 de functionari la Marea Sala populara din capitala pentru a discuta despre campania impotriva Falun Gong, care in acel moment nu mergea bine. Manifestatiile continuau sa se produca in jurul capitalei. Li Lanqing, seful Biroului 610, a anuntat verbal noua politica a guvernului in legatura cu miscarea: " Denigrarea reputatiei, ruinarea finaciara si distrugerea fizica". Se pare ca doar dupa aceasta reuniune, decesele aderentilor in mainile politiei au inceput sa fie inregistrate ca sinucideri.

Practicantii Falun Gong din Canada ne-au spus ca responsabilii cu aplicarea legii in diferite regiuni din China le-au spus multora din membrii [Falun Gong] din China ca "moartea membrilor Falun Gong este considerata sinucidere si ca apoi, vor fi incinerati imediat".

3) Incitare la ura

[Membrii] Falun Gong in China sunt dezumanizati prin cuvant si fapta. O anexa furnizeaza exemple ale propagandei anti-Falun Gong. Directivele politice fac pereche cu incitarea impotriva a intregii populatii, pentru a justifica politica de persecutie, ca si pentru a recruta participanti si pentru a preveni opozitia. Acest gen de discurs indreptat impotriva unui anumit grup a devenit premergator, ca un fel de semn distinctiv al violarilor umane flagrante impotriva grupului.

Potrivit Amnesty International, guvernul chinez a adoptat trei strategii pentru a distruge Falun Gong: violenta impotriva practicantilor care refuza sa renunte la credintele lor; spalarea creierului pentru a-i forta pe toti cei care se stia ca sunt practicanti sa abandoneze Falun Gong si sa renunte la el si o campanie mediatica mai eficienta pentru a intoarce opinia publica impotriva Falun Gong.[8]

Campania mediatica cuprindea un incident survenit la 23 ianuarie 2001, atunci cand cinci persoane declarate de guvern ca fiind practicanti Falun Gong, inclusiv o fetita de 12 ani si mama sa, si-ar fi dat foc in Piata Tian'anmen. Mass-media de Stat a difuzat in lant imaginile socante ale corpului fetitei in flacari si documente vizand criticarea grupului dupa acest incident, ceea ce a avut ca rezultat schimbarea opiniei publice in legatura cu Falun Gong. Exista indoieli considerabile ca, in realitate, ar fi vorba de o intamplare inscenata in intregime de guvern.

Incitarea la ura nu e destul de specifica pentru a indica forma pe care o poate adopta persecutia, dar aceasta favorizeaza cele mai ingrozitoare violari. Este dificil de imaginat ca afirmatiile pe care le-am auzit sunt adevarate, in absenta acestui soi de propaganda a urii. Odata ce incitarea exista, faptul ca oameni se angajeaza intr-un asemenea comportament impotriva Falun Gong - prelevarea organelor si uciderea in timpul acestui process - inceteaza sa mai fie de necrezut.

4) Arestari masive

In ciuda campaniei mediatice, sute de mii de barbati si femei s-au dus la Beijing aproape zilnic pentru a protesta si pentru a desfasura banderole ce cereau legalizarea grupului.[9]

Scriitoarea din Beijing Jennifer Zeng, care traieste in prezent in Australia, confirma ca ea a reusit sa obtina informatii secrete din mai multe surse, care arata ca spre sfarsitul lunii aprilie 2001, au avut loc in jur de aproximativ 83 000 de arestari ale aderentilor Falun Gong.

Existenta unui mare numar de aderenti Falun Gong aflati in detentie secreta, arbitrar nelimitata, nu dovedeste afirmatiile, dar opusul, absenta unui asemenea grup de detinuti ar submina afirmatiile. Un grup extrem de important de persoane supuse capriciilor si puterii de Stat, fara acces la nici o protectie a drepturilor lor, furnizeaza o sursa potentiala pentru prelevarea de organe, impotriva vointei lor.

5) Represiunea

Represiunea impotriva Falun Gong include crearea de catre presedintele Jiang a unei forte speciale, Biroul 610 [10], pentru a lansa atacul in fiecare provincie, oras, regiune, universitate, serviciu guvernamental si in intreg comertul proprietate de Stat. Mandatul lui Jiang pentru acest birou era de a "suprima' Falun Gong[11]. Asta includea trimiterea a mii si mii de practicanti in inchisoare si in lagare de munca fortata, inca de la inceputul verii anului 1999. Raportul din 2005 al Departamentului de Stat al Statelor Unite asupra Chinei [12] arata, de exemplu, ca forta sa politieneasca conduce sute de centre de detentie cuprinzand 340 de centre de reeducare prin munca, care doar ele au o capacitate de detentie de 300 000 de persoane. Raportul indica de asemenea ca numarul estimat de practicanti Falun Gong morti in detentie era de la cateva sute la cateva mii.

Raportul recent asupra torturii [13] al Raportorului special al ONU noteaza ca: " Din anul 2000, Raportorul special si predecesorii sai au raportat guvernului Chinei 314 cazuri de prezumtive torturi. Aceste cazuri reprezinta mai mult de 1160 indivizi. Si "mai mult decat aceasta cifra, trebuie notat ca un caz trimis in 2003 (E/CN.4/2003/68/Add.1 para. 301) detalia relele tratamente si tortura presupusa a miilor de practicanti Falun Gong."

In plus, raportul stipuleaza ca 66% din victimele torturii si a relelor tratamente erau practicanti Falun Gong, restul victimelor, cuprinzand uiguri(11%), prostituate(8%), tibetani(6%), aparatori ai drepturilor omului(5%), dizidenti politici(2%) si altii(persoane infectate cu VIH/SIDA si membri ai grupurilor religioase 2%).

Guvernele locale de pretutindeni au avut dreptul nelimitat de a aplica ordinele Beijingului din 1999. Asta a inclus numeroase inscenari pentru a demonstra populatiei din China ca practicantii se sinucideau dandu-si foc, isi omorau si isi mutilau membrii familiei si refuzau tratamentele medicale. Cu timpul aceasta campanie a avut efectul dorit si mare parte, daca nu chiar cea mai mare parte a chinezilor din tara au sfarsit clar prin a accepta punctul de vedere al PCC in legatura cu Falun Gong. Mai tarziu, in 1999 Congresul National al Poporului a decretat noi legi privind Falun Gong retroactive si pretinzand ca legalizeaza o lunga lista de acte ilegale comise contra membrilor sai.

O parte dintr-o transmisiune a biroului Washington Post din Beijing, doua veri mai tarziu (5 august 2001) [14] ilustreaza severitatea metodelor folosite de biroul 610 si de alti agenti ai regimului impotriva practicantilor Falun Gong:

"La un post de politie din vestul Beijingului, Ouyang a fost dezbracat de hainele sale si interogat timp de cinci ore. El a spus: 'Daca raspundeam gresit, adica daca nu spuneam 'da', ma loveau cu un baston electric'. Apoi, el a fost dus intr-un lagar de munca fortata din periferiile vestice ale Beijingului. Acolo, paznicii i-au ordonat sa stea in picioare in fata unui zid. Daca se misca il electrocutau…" Daca cadea de oboseala, il electrocutau…"

"(Mai tarziu) el a fost adus in fata unui grup de detinuti Falun Gong si s-a dezis de grup inca o data, in timp ce camerele filmau. Ouyang a parasit inchisoarea si a fost trimis la sedinte de spalare a creierului. Dupa 20 de zile de discutii despre Falun Gong, timp de 16 ore pe zi, el a fost "admis". " Presiunea exercitata asupra mea era si este incredibila", a declarat el. "In timpul acestor ultimi doi ani, am vazut cele mai rele lucruri pe care le poate face omul. Noi suntem intr-adevar cele mai rele animale de pe Pamant."

Ownby a notat ca organizatiile de drepturile omului "au condamnat in unanimitate campania brutala a Chinei impotriva Falun Gong si multe guverne din lume, inclusiv cel al Canadei, si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu acest subiect. " El a citat raportul Amnesty International din anul 2000, care a notat ca 77 de practicanti Falun Gong "au murit de la inceperea represiunii in iulie 1999, sub paza politiei sau putin dupa eliberarea lor, in imprejurari suspecte."[15]

6) Persoane neidentificate si disparute

Arestarile practicantilor Falun Gong, chiar daca ele nu erau sub anumite aspecte decat obisnuita represiune chinezeasca avand ca tinta nefericita Falun Gong, prezentau o caracteristica mai putin obisnuita. Practicantii Falun Gong care venisera de peste tot din tara, in Piata Tian'anmen, la Beijing, pentru a face apel sau a protesta, au fost arestati. Cei care si-au dezvaluit identitatea celor care i-au arestat, au fost trimisi spre localitatile lor de origine. Familiile lor erau automat asociate cu activitatile lor din Falun Gong si suportau presiuni pentru a-si adauga si ei efortul de a-i obliga pe practicanti sa renunte la Falun Gong. Sefii lor de la serviciu, colegii, conducatorii guvernului local erau considerati responsabili si penalizati pentru faptul ca acesti indivizi mergeau sa faca apel sau sa manifesteze la Beijing.

Pentru a-si proteja familiile si a evita ostilitatea persoanelor din localitatile lor, multi practicanti Falun Gong retinuti au refuzat sa-si dezvaluie identitatea. Rezultatul a fost un numar important de practicanti Falun Gong aflati in inchisoare a caror identitate autoritatile n-o cunosteau. Mai mult, nici unul din apropiatii lor nu stiau unde se gasesc.

Chiar daca acest refuz de a se identifica era intr-un scop de protectie, este posibil ca asta sa fi avut un efect contrar. Este mai usor sa persecuti o persoana despre care familia ignora unde se afla, decat o persoana a carei familie cunostea locul unde ea se afla. Aceasta categorie reprezinta un grup de persoane extrem de lipsite de aparare, chiar si dupa normele chinezesti.

In special, aceasta categorie de persoane neidentificate au fost maltratate. In plus, ele au fost mutate de ici-colo in interiorul sistemului penitenciarelor chineze, fara nici o explicatie data prizonierilor.

Sa fie aceasta categorie cea care a devenit sursa de organe prelevate de la practicanti Falun Gong? Evident, simpla existenta a acestei categorii nu ne indica una ca asta. Totusi, existenta acestei categorii de populatie furnizeaza o explicatie buna pentru sursele de organe prelevate, daca aceste afirmatii sunt adevarate. Membrii acestei categorii ar putea dispare pur si simplu, fara sa afle cineva din afara sistemului penitenciar.

Informatii in legatura cu aceasta categorie a persoanelor neidentificate si disparute sunt atasate in anexa acestui raport.

De fapt, exista multi practicanti Falun Gong disparuti. O anexa a acestui raport stabileste o evidenta a acestor disparitii. Daca fiecare practicant Falun Gong ar fi prezent si ar putea fi numarat, afirmatiile cu care suntem confruntati ar fi respinse. Dar o persoana poate sa fie data disparuta din motive foarte variate. Disparitiile sunt o violare a drepturilor omului pentru care China ar trebui sa fie considerata responsabila. Dar ei nu sunt obligatoriu victime ale acestei violari a drepturilor omului.

Exista toate motivele sa se creada ca guvernul Chinei este responsabil de disparitia a numerosi practicanti Falun Gong. Aceste disparitii nu dovedesc afirmatiile cu care ei sunt confruntati, dar, la fel ca si cu un numar important de alti factori, pe care i-am luat in considerare, ele sunt in conformitate cu aceste afirmatii.

7) Surse de transplanturi

Exista mult mai multe grefe decat surse identificabile. Noi stim ca unele organe provin de la prizonierii executati. Foarte putine vin de la donatori care si-au dat acordul si de la membrii familiei, dar cu toate aceste surse raman goluri mari. Numarul prizonierilor executati si a surselor care si-au dat acordul nu corespunde in nici un fel cu numarul de grefe.

Numarul prizonierilor executati nu este facut public. Noi lucram doar pornind de la estimarile atasate in anexa. Aceste estimari, atunci cand se ia in considerare totalitatea executiile, sunt enorme, dar nici nu se apropie macar de numarul total estimat al grefelor.

Cel putin 98% din organele pentru grefe provin de la altcineva decat donatorii din familie [16]. In cazul rinichilor, de exemplu, doar 227 din 40 393 de grefe - aproximativ 0,6% - care au fost facute in China intre anii 1971 si 2001, provin de la donatorii din familii [17]. Din motive culturale, cetatenii chinezi sunt reticenti in a-si dona vreun organ, cand decedeaza. La aceasta data, in China, nu exista nici un sistem organizat de donare de organe.[18]

Guvernul chinez a fost de acord doar de anul trecut, sa se foloseasca organele prizonierilor executati [19] , desi asta se intampla de multi ani. Guvernul Chinei a aprobat folosirea organelor prizonierilor, regimul n-a pus nici o bariera pentru a impiedica vanzarea organelor prelevate de la "dusmanii Statului".

Conform dosarelor AI [20], media prizonierilor executati intre 1995 si 1999 era anual de 1680. Intre 2000 si 2005, media anuala era de 1616. Numarul a crescut an de an, dar numarul mediu global pentru perioadele de dinainte si de dupa inceperea persecutiei Falun Gong este identic. Executiile nu pot sa explice cresterea grefelor de organe in China, de cand a inceput persecutia Falun Gong.

Conform rapoartelor publice, au existat aproximativ 30 de mii de grefe [21] facute in total in China inainte de 1999 si aproximativ 18.500 [22] facute in perioada celor sase ani dintre 1994 si 1999. Shi Bingyi, vicepresedinte al Asociatiei medicale a grefelor de organe din China, a spus ca au existat in jur de 90 de mii [23] pana in 2005, cu aproximativ 60 de mii de transplanturi mai mult pe perioada celor sase ani, intre 2000 si 2005, dupa inceputul persecutiei impotriva Falun Gong. Alte surse de grefe de organe identificate, donatorii din aceeasi familie care isi dau acordul si persoane decedate datorita unui atac cerebral, au fost intotdeauna minime. In 2005, grefa de rinichi viu provenind de la un membru al familiei furnizeaza O,5% din totalul national de grefe [24]. Totalul donatorilor decedati in urma unui atac cerebral pentru toti anii, in toata China, pana in luna martie 2006, a fost de 9 [25]
[26]>. Nu exista nici o indicatie a unei cresteri semnificative a uneia sau alteia din aceste categorii in acesti ultimi ani. Dupa toate aparentele, sursele identificate de grefe de organe care au produs 18500 de grefe de organe in perioada celor sase ani dintre 1994 si 1999 au produs acelasi numar de organe pentru grefele din urmatorii sase ani, din 2000 pana in 2005. Asta inseamna ca sursa celor 41500 de grefe din perioada celor sase ani dintre 2000 si 2005 nu este clara. De unde vin toate aceste organe pentru toate aceste 41500 de grefe?

Afirmatia despre prelevarea de organe de la practicantii Falun Gong furnizeaza un raspuns.

Inca o data, acest tip de ruptura intre cifre nu demonstreaza insa ca afirmatia despre prelevarea de organe de la practicantii Falun Gong este adevarata, dar daca din contra, ar exista o explicatie exacta a sursei tuturor grefelor de organe, asta ar respinge afirmatia. Daca sursa tuturor grefelor de organe ar putea fi reconstituita pana la donatorii care si-au dat acordul sau la prizonierii executati, atunci afirmatia ar fi respinsa, dar o asemenea reconstituire este imposibila.

Estimarile numarului de executii din China sunt adesea mai mari decat cifrele bazate pe dosarele executiilor date publicitatii. Nu exista nici un raport oficial chinez despre statisticile globale in materie de executii capitale, ceea ce ar putea face ca totalul sa fie supus unor evaluari.

O tehnica folosita de unii din cei implicati in estimarea executiilor capitale se bazeaza pe numarul de grefe. Pentru ca se stie ca cel putin unele grefe vin de la prizonierii executati si ca donatorii din familie sunt putini si rari, unii analisti au dedus, dupa numarul de transplanturi ca executiile au crescut.

Acest rationament nu este convingator. Nu se poate estima numarul executiilor pornind de la grefe, cu atat mai putin daca executiile sunt singura sursa de grefe afirmata. Totusi, practicantii Falun Gong sunt o alta sursa afirmata. Este imposibil sa se concluzioneze ca acesti practicanti nu sunt o sursa de organe pentru grefe in virtutea numarului de executii de acolo unde numarul de executii este dedus din numarul de grefe.

Se pare ca nu au functionat decat 22 [27] de centre de grefa de ficat in China inainte de 1999. comparativ cu cel putin 500 la mijlocul lui aprilie 2006 [28]. Numarul de grefe de ficat din intreaga China pare sa fi fost de 135 inainte de 1998, in constrast cu mai mult de 4000, doar in 2005.

In ceea ce priveste rinichii, cresterea este, de asemenea, semnificativa (3596 de grefe in 1998 si aproape 10000 in 2005). Cresterea numarului de grefe in China este acompaniata de o crestere a persecutiei impotriva Falun Gong. Aceste cresteri paralele, in sine, nu confirma afirmatia, dar sunt conforme cu afirmatia. Daca paralela n-ar exista, aceasta ipotetica nonexistenta ar respinge afirmatiile.

8) Testele de sange

Stim ca practicantii Falun Gong aflati in detentie fac obligatoriu analize de sange. Am auzit un numar atat de mare de marturii in legatura cu asta, ca aceste analize exista fara nici o urma de indoiala. De ce se intampla asta?

Practicantilor nu li se spune. Putin probabil ca aceste analize sa se faca de dragul sanatatii lor. De altfel, este inutil sa se faca oamenilor analize de sange sistematice doar ca masura de precautie, In plus, sanatatea practicantilor Falun Gong aflati in detentie este neglijata in multe alte moduri. Este neverosimil ca autoritatile sa faca analize de sange practicantilor Falun Gong ca masura de precautie pentru sanatatea lor.

Analiza sangelui este o conditie ceruta pentru transplantul de organe. Donatorii trebuie sa fie compatibili cu destinatarii in asa fel ca anticorpii destinatarilor sa nu respinga organele donatorilor.

Simplul fapt de a face o analiza sanguina nu confirma ca prelevarea de organe de la practicantii Falun Gong are loc, dar opusul este adevarat. Daca nu ar exista nici o analiza de sange, afirmatia ar fi respinsa. Recoltarile de sange in masa de la practicantii Falun Gong aflati in detentie elimina aceasta sansa pentru o respingere.

9) Corpuri cu organe lipsa

Un anumit numar de membri ai familiilor practicantilor Falun Gong care au murit in detentie, declara ca au vazut ramasitele pamantesti ale celor dragi cu incizii chirurgicale si cu parti ale corpului lipsa. Autoritatile nu au dat nici o explicatie logica pentru aceste cadavre mutilate.

Noi nu avem decat cateva exemple de astfel de cadavre mutilate. Nu avem nici o explicatie oficiala in legatura cu faptul pentru care au fost mutilate. Mutilarea lor este conforma cu o prelevare de organe. Nu putem ghici nici un alt motiv pentru care aceste cadavre ar fi fost mutilate si au parti ale corpului lipsa.

10) O marturisire

Am intalnit un martor care a spus ca sotul ei, chirurg, i-a marturisit ca el personal a scos cornee de la aproximativ 2000 de prizonieri Falun Gong anesteziati, in China de nord-est, pe parcursul a doi ani, inainte de octombrie 2003, data la care el a refuzat sa continue. Chirurgul i-a explicat sotiei ca nici un "donator" de cornee nu a supravietuit experientei deoarece alti chirurgi le-au prelevat alte organe vitale si toate corpurile au fost apoi arse. Femeia nu este practicanta Falun Gong.

Aceasta marturisire este la a doua mana. Femeia nu marturiseste ceva ce ar fi facut ea. Mai degraba ea povesteste o confesiune teribila pe care i-a facut-o sotul ei.

Declaratia acestui martor trebuie sa fie evaluata din punctul de vedere al credibilitatiii sale, ceea ce acest raport va face mai incolo. Aici noi putem sa spunem doar ca daca aceasta poate fi crezuta, ea poate reprezenta dovada in sine a afirmatiei.

11) Marturii

Unul din noi a ascultat, cu un traducator autorizat in mandarina si engleza, inregistrarile conversatiilor telefonice care au avut loc intre functionari si cei care au telefonat in numele comunitatii Falun Gong din Canada si din Statele Unite. Ei ne-au trimis copii autentificate ale transcrierilor in mandarina si in engleza. Exactitatea partilor traduse de ei in acest raport a fost atestata de un traducator autorizat, M.C.Y., care lucreaza ca traducator oficial pentru guvernul din Ontario. El atesta ca a ascultat inregistrarile conversatiilor la care se face referire in acest raport, ca a citit transcrierile in chineza si versiunea conversatiilor traduse in engleza si ca a verificat daca transcrierile erau corecte si exacte. Inregistrarile originale ale apelurilor telefonice sunt, de asemenea, disponibile. La 27 mai, unul dintre noi i-a intalnit la Toronto pe doi dintre cei care au facut aceste apeluri telefonice, pentru a discuta despre realizarea, pertinenta inregistrarii, exactitudinea traducerii din mandarina in engleza si despre alte caracteristici ale apelurilor.

Una din persoanele care a facut aceste apeluri, "Doamna M." a carei identitate nu va fi dezvaluita pentru a evita riscul represaliilor impotriva membrilor familiei sale care se afla inca in China, pe care o vom cita spre finalul acestui document, ne-a spus ca la inceputul lunii martie, 2006, ea a reusit sa intre in legatura cu Biroul de securitate din Shanxi. Interlocutorul sau de acolo a spus ca ei selectionau din randurile detinutilor, pentru donatii de organe, tineri prizonieri, aflati in stare buna de sanatate. Daca cei alesi nu puteau fi convinsi prin viclenie sa furnizeze probe de sange pentru transplanturi reusite, functionarul, cu o candoare fara inconjur, le cerea angajatilor biroului sa le ia probe cu forta.

In 18 sau 19 martie, 2006, M. a vorbit cu un reprezentant al Departamentului de oftalmologie de la Spitalul Armatei de eliberare a Poporului din Shenyang, nord-estul Chinei, totusi ea n-a putut inregistra toata conversatia. Notele sale indicau ca persoana care s-a recomandat chiar ea ca fiind medicul sef al spitalului a spus ca institutia facea "numeroase operatii de cornee." Cand M. a intrebat: "Ce vreti sa spuneti?" Medicul sef a raspuns " …..pur si simplu, sunt prelevate din corpuri."

La Spitalul Armatei 301, din Beijing, in aprilie 2006, o chirurga i-a spus lui M. ca facuse ea insasi transplanturi de ficat si a adaugat ca provenienta acestor organe era un "secret de Stat" , cine dezvaluia sursa lor "putea sa i se interzica sa mai faca asemenea operatii."

Al doilea anchetator pentru Organizatia mondiala pentru anchetarea persecutiei impotriva Falun Gong, va fi numit aici N.N, a dat telefoane din Statele Unite la aproximativ treizeci de spitaluri, centre de detentie si tribunaluri din toata China si a inregistrat mare parte din conversatii, care au admis ca folosisera organe ale practicantilor Falun Gong. Metodele sale, traducerile si asa mai departe, au fost notate de unul dintre noi, la 27 mai, in timpul intalnirii noastre de la Toronto, iar insemnarile sale au fost facute aproape pe aceeasi baza ca si cele ale lui M. si, in consecinta, au fost acceptate de noi doi ca reprezentand cu exactitate ceea ce s-a spus in timpul convorbirilor telefonice. Acelasi traducator autorizat a lucrat la aceste texte ale conversatiilor inregistrate.

Declaratii ale spitalelor si centrelor de detentie prin intermediul convorbirilor telefonice

Organele practicantilor Falun Gong sunt intotdeauna gata si disponibile

Declaratia centrului de detentie din Mijiang:

La 8 iunie 2006, un functionar al centrului de detentie din orasul Mijiang, provincia Heilongjiang, a admis ca centrul avea cel putin cinci sau sase prizonieri de mai putin de 40 de ani, disponibili ca donatori de organe. domnul Li de la centru a dat, de asemenea, detalii despre metoda lor de a selecta prizonierii Falun Gong ca donatori pentru spitale:

1.In special, acest centru de detentie selectiona pe atunci furnizorii de organe si nu spitalul.

2. Atunci cand a avut loc conversatia, directorul centrului de detentie era persoana de contact pentru furnizorii de organe.

3. Testele de sange erau facute prizonierilor selectionati ca donatori si multi prizonieri nu stiu scopul analizei de sange.

4. Centrul de detentie are diverse mijloace de a obtine esantioane de sange provenite de la "donatorii" reticenti.

Spitalul Zhongshan din Shanghai:

Un doctor de la acest spital, la jumatatea lunii martie a acestui an, a spus ca toate organele de acolo vin de la practicantii Falun Gong

Spitalul Qianfoshan, Shandong:

In martie, un medic din acest spital a lasat sa se inteleaga, ca avea organe de la persoane din Falun Gong si a adaugat ca in aprilie nu va mai avea din "acest gen …"

Spitalul Minzu din orasul Nanning:

In mai, Dr. Lu de la acest spital a spus ca in institutia sa nu se gaseau organe de la practicantii Falun Gong si a sugerat interlocutorului sa incerce la Guangzhou pentru a le obtine. El a admis, de asemenea, ca inainte mergea in inchisori pentru a selectiona persoane din Falun Gong, in stare buna de sanatate, in jur de treizeci de ani, pentru a le folosi organele.

Universitatea de medicina din Zhengzhou, provincia Henan:

La jumatatea lunii martie a acestui an, Dr. Wang de la acest centru a admis ca "noi selectionam toti rinichii tineri si sanatosi…"

Spitalul militar regional din Guangzhou:

In luna aprilie a acestui an, Dr Zhu de la acest spital a spus ca avea atunci rinichi de tip B de la practicanti Falun Gong, dar ca va avea "mai multe loturi" inainte de 1 mai si poate si mai multi pana in 20 mai sau mai tarziu.

Centrul oriental de grefe de organe:

La jumatatea lunii martie a cestui an, Song, medicul sef al acestui centru a marturisit spontan faptul ca spitalul sau avea mai mult de zece "inimi care bat".

Interlocutorul a intrebat daca asta insemna "corpuri vii" si Song a raspuns, "Da, asa este!"

Spitalul Tongji, din orasul Wuhan:

Doua saptamani mai tarziu, un functionar de la acest spital, i-a spus interlocutorului ca "nu e o problema" pentru institutia sa, cand acesta i-a spus "noi speram ca furnizorii de rinichi sunt in viata. Cautam grefe de organe vii de la prizonieri, de exemplu, de la cei care practica Falun Gong. Se poate?"

Centre de detentie si curti de justitie

Primul centru de detentie din orasul Qinhuangdao

Un functionar de la acest centru, la jumatatea lunii mai a acestui an, i-a spus interlocutoarei ca trebuia sa telefoneze la Tribunalul poporului pentru a obtine rinichi de la practicanti Falun Gong.

Curtea intermediara a poporului din Qinhuangdao

In aceeasi zi, un functionar de la Tribunal a declarat ca nu aveau nici rinichi viu de la Falun Gong, dar ca avusesera mai demult, in special in 2001.

Biroul criminalistic al curtii poporului din Jinzhou

In luna mai a acestui an, un functionar de la curte i-a spus interlocutorului ca in prezent accesul la rinichi de la Falun Gong depindea de "calificarile" cautatorilor de organe.

Cea mai mare parte a extraselor de texte cu apelurile telefonice se afla in anexe. In scopul de a ilustra aceste apeluri, iata trei fragmente de conversatie:

(a) Centrul de detentie din orasul Mijiang, provincia Heilongjiang (8 iunie 2006)

M: Aveti furnizori [de organe] din Falun Gong…

Li: Da, am avut.

M: …si acum?

Li: … da "

M: Putem sa venim sa alegem sau ni le furnizati direct?

Li: Vi le furnizam noi.

M: La ce pret?

Li: Vom discuta cand veti veni.


M: …Cati [furnizori din Falun Gong] aveti invarsta de mai putin de 40 de ani?

Li: Un numar destul de mare.


M: Sunt barbati sau femei?

Li: Barbati.


M: Acum, cati aveti de la… [prizonieri] din Falun Gong?

Li: Sapte, opt, avem [cel putin] sase acum.

M: Sunt de la tara sau de la oras?

Li: De la tara.

(b) Spitalul Minzu din orasul Nanning din regiunea autonoma Guangxi (22 mai 2006):

M: Puteti sa gasiti organe prelevate de la practicanti Falun Gong?

Dr Lu: Permiteti-mi sa va spun ca nu avem nici un mijloc sa facem rost de ele. Acum e dificil sa faci rost de asa ce in Guangxi. Daca nu puteti sa asteptati, va sugerez sa mergeti la Guangzhou, pentru ca este foarte usor pentru ei sa le obtina. Sunt capabili sa le caute in toata tara. Deoarece ei fac grefe de ficat, vor putea sa faca rost in acelasi timp si de un rinichi, e foarte usor pentru ei s-o faca. Multe locuri care duc lipsa [de transplanturi] li se adreseaza pentru a obtine ajutor…

M: De ce e asa de usor pentru ei sa le aiba?

Lu: Pentru ca sunt o institutie importanta. Ei contacteaza sistemul judiciar in numele intregii universitati.

M: Asadar, ei folosesc organe ale practicantilor Falun Gong?

Lu: Exact…

M: Ceea ce foloseati inainte [organe ale practicantilor Falun Gong] proveneau din centrele de detentie sau din inchisori?

Lu: Din inchisori.

M:…si erau de la practicanti Falun Gong sanatosi?

Lu: Absolut. Noi ii alegeam pe cei buni, pentru ca asiguram calitatea operatiilor noastre.

M: Asta inseamna ca alegeati personal organele.

Lu: Exact…

M: Ce varsta are de obicei furnizorul de organe?

Lu: De obicei sunt in jur de treizeci de ani.

M: …Asadar o sa mergeti personal in inchisoare sa alegeti.

Lu: Asa e. Trebuie sa facem selectia.

M: Ce se intampla daca cel care este ales nu vrea sa faca un test de sange?

Lu: E sigur ca ne va lasa sa facem testul.

M: Cum?

Lu: Vor gasi ei cu siguranta un mijloc. De ce va ingrijorati? Acest gen de lucruri n-ar trebui sa va ingrijoreze. Au ei metodele lor.

M: Persoana respectiva stie ca organele sale vor fi prelevate?

Lu: Nu, nu stie.

(c) Centrul oriental de transplanturi ( numit de asemenea si Spitalul central nr. 1 din orasul Tianjin, (15 martie 2006):

N: Sunteti Song, medicul sef?

Song: Da, spuneti, va rog…

N: Medicul sau i-a spus ca rinichiul este intr-adevar bun pentru ca [furmizorul] practica …Falun Gong.

Song: Bineinteles. Toti care ii avem sunt de la cei care inca respira si a caror inima bate…Pana in prezent, in acest an, noi avem mai mult de zece rinichi de acest fel.

N: Mai mult de zece rinichi de acest fel? Vreti sa spuneti de la corpuri vii?

Song: Da, se poate spune si asa!

12) Perioade de asteptare

Site-urile de Internet ale spitalelor din China anunta un timp scurt de asteptare pentru transplanturile de organe. Grefele donatorilor morti de mai mult timp nu mai sunt viabile din cauza deteriorarii organelor dupa moarte. Daca noi luam aceste promotii ale spitalelor asa cum sunt ele prezentate, ele ne indica ca exista un anumit numar de persoane in viata care sunt disponibile ca sursa de organe, aproape ca o comanda sigura.

Timpul de asteptare pentru transplatarea de organe la destinatarii de organe din China pare sa fie mult mai scurt decat oriunde in lume.

Site-ul de Internet al China International Transplantation Assistant un centru de ajutor pentru transplant international in China arata ca " Dupa doar o saptamana, este posibil sa se gaseasca o donatie (rinichi) de la un donator compatibil, timpul maxim de asteptare fiind de o luna…" [29]. Si continua: "Daca ceva nu merge in legatura cu organul donatorului, pacientul va putea sa aleaga un alt organ de la un donator si va fi operat din nou intr-o saptamana."[30] Site-ul centrului oriental de grefe de organe/ Oriental Organ Transplant Centre declara la inceputul lui aprilie 2006 ca: " timpul de asteptare (pentru un ficat compatibil) este in medie de doua saptamani [31]." Site-ul Internet al spitalului din Changzheng (Marsul cel lung) Shanghai arata ca: "…timpul de asteptare mediu pentru o oferta de ficat este de o saptamana pentru toti pacientii".[32]

In schimb, timpul mediu de asteptare in Canada era de 32, 5 luni in 2003 si in Columbia Britanica era inca si mai lung, de 52,5 luni [33]. Daca timpul calculat de supravietuire a unui rinichi este intre 24 si 48 de ore si pentru un ficat de aproximativ 12 ore[34], prezenta unei imense banci de rinichi si de ficati de la "donatori" vii, trebuie sa fie singurul mod prin care centrele de transplanturi din China pot sa asigure o atat de scurta durata a timpului de asteptare pentru clientii lor. Timpii de asteptare anuntati pentru organe perfect compatibile uimitor de scurti sugerau existenta unui sistem de incrucisare a fisierelor pentru grefe si o mare banca de eventuali "donatori" in viata.

Anunturile nu identifica practicantii Falun Gong drept sursa a acestor organe. Dar nu exista nici o alta sursa identificata. Chiar si faptul ca practicantii Falun Gong sunt o sursa a acestor organe este doar o afirmatie, singura afirmatie pe care noi o avem. Nu a fost identificat nici un alt grup mare de persoane in viata ca fiind sursa de organe in numar suficient pentru a satisface marele numar de de cereri de grefe furnizate in prezent in China

13) Informatii care incrimineaza site-urile de Internet

O parte din documentatia disponibila pe site-urile de Internet ale diverselor centre de transplanturi din China inainte de 9 martie 2006 (cand afirmatiile in legatura cu colectarea de organe au patruns in mass-media canadiana si peste tot in lume) este in egala masura acuzatoare.

Bineinteles, o buna parte din aceasta informatie a fost intre timp schimbata. Asa ca aceste comentarii vor face referinta doar la site-urile care pot fi gasite in locuri arhivate, cu locurile acestor site-uri care pot sa fie identificate in comentarii sau in notele din subsolul paginii. O cantitate uimitoare de material acuzator este inca disponibila pentru navigatorii pe Internet, acum, in ultima saptamana a lui iunie 2006. Semnalam aici doar cateva exemple.

(1) Site-ul Internet China International Transplantation Network Assistance Centre (http://en.zoukiishoku.com/)

[Orasul Shenyang]

La 17 mai 2006, acest site spunea, in versiunea engleza (versiunea in mandarina, evident, a disparut dupa 9 martie) ca centrul a fost deschis in 2003 la primul spital afiliat la universitatea de medicina din China " ….special pentru prietenii din strainatate. Cea mai mare parte a pacientilor vin de peste tot din lume". Prima fraza care prezinta site-ul [35] declara ca se pot gasi imediat furnizori de viscere (definitia din dictionar: " organe interne moi…inclusiv creier, plamani, inima, etc…") La o alta pagina [36] a aceluiasi site, se poate gasi aceasta declaratie: " …numarul de grefe de rinichi este de cel putin 5000 pe an, in intreaga tara. Atatea grefe sunt posibile datorita spijinului dat de guvern. Curtea suprema a poporului, ofiterul legii supreme a poporului, politia, puterea judecatoreasca, serviciul de sanatate si administratia civila au emis in colaborare o lege pentru a se asigura ca donatiile de organe sunt sprijinte de govern. Acest lucru este unic in lume."

In sectiunea de "intrebari si raspunsuri" a site-ului, se poate citi:

"Inainte de grefa unui rinichi viu, asiguram functia renala a donatorului. Astfel, asta este mai sigur decat in alte tari, in care organul nu provine de la un donator viu."[37]

"I: Organele pentru grefa de pancreas sunt transplantate de la un pacient (mort) aflat in moarte cerebrala (sic)."

" R: Organele de la noi nu provin de la victime aflate in moarte cerebrala pentru ca starea organului ar putea sa nu fie buna."[38]

(2) Site-ul Internet Orient Organ Transplant Centre Website (http://www.ootc.net) (Orasul Tianjin)

Pe o pagina, care a fost schimbata la jumatatea lui aprilie, ni s-a spus(dar poate fi inca consultata in arhive), se putea citi afirmatia urmatoare: " Din ianuarie 2005 pana astazi, noi am facut 647 de grefe de ficat - 12 dintre ele au fost facute in aceasta saptamana; timpul de asteptare mediu este de 2 saptamani." Un grafic, care de asemenea a fost scos aproape in acelasi timp(dar este totusi accesibil in arhive [39]), arata diferenta dintre epoca de inceput a grefelor, in 1998 (cand nu s-au putut face decat 9 grefe) si 2005, cand au putut fi realizate cu bine 2248 [40]de grefe.

In schimb, conform registrului Canadian al transplanturilor de organe [41], in 2004, au fost realizate un total de 1773 de grefe de toate felurile de organe.

(3) Site-ul de Internet Jiaotang University Hospital Liver Transplant Centre Website (http://www.firsthospital.cn/hospital/index.asp) (Shanghai)

Intr-un text din 26 aprilie 2006 (http://www.health.sohu.com/20060426/n243015842.shtml) site-ul de Internet spune, in parte: " Grefele de ficat (aici) sunt 7 cazuri in 2001, 53 in 2002, 105 cazuri in 2003, 144 in 2004, 147 de cazuri in 2005 si 17 cazuri in ianuarie 2006"

(4) Site-ul de Internet: Website of Changzheng Hospital Organ Transplant Centre, affiliated

with n°2 Military Medical University [afiliata la Universitatea medicala militara NO.2 ] (http://www.transorgan.com/) (Shanghai)

O pagina a fost indepartata dupa 9 martie 2006 (este disponibila la pagina de arhive Internet)[42]. Ea contine urmatorul grafic, care descrie numarul de grefe de ficat realizate de acest centru in fiecare an.

In partea de sus a formularului intitulat "Cerere de grefa de ficat" [43] se poate citi: "….In prezent, pentru o grefa de ficat, onorariile pentru operatie si cheltuielile de spitalizare costa in jur de 200 000 de yuani (66.667 de dolari canadieni) si timpul de asteptare in medie pentru un ficat este de o saptamana pentru toti pacientii din spitalul nostru…"

14) Interviuri cu victime

Am condus un numar de interviuri cu victimele represiunii Falun Gong in China care acum locuiesc in Canada. Aceste interviuri au dezvaluit activitati ale autoritatilor, care, cu toate ca erau neconcludente luate separate, in context cu orice am luat noi in calcul, intareau si erau in accord cu alegatiile

D-na. Yuzhi Wang, Vancouver

Unul dintre noi s-a intalnit cu dna.Wang, in Toronto, pe 27 mai, intr-un spatiu al Universitatii din Toronto si a audiat istoria ei personala, deosebit de tulburatoare. Pentru ca era practicanta Falun Gong si, prin urmare, devenita deodata "dusman al poporului" doar la mijlocul lui 1999, ea si-a petrecut cel mai mare parte a timpului intre 2000 si sfarsitul lui 2001 in lagare de munca, cu 20-25 de persoane ingramadite intr-o celula de aproximativ 15 metri patrati. Spre finele anului 2001, aproape moarta datorita diferitelor forme de tortura aplicate o lunga perioada de timp, din cauza ca nu a renuntat la crezurile ei, a fost trimisa la spital pentru "tratament", care a inclus aproape 3 luni de hranire fortata, dupa care, din disperare, a inceput greva foamei si mai multe batai din partea batausilor de la biroul 6-10.

In Harbin, Wang a fost amanuntit examinata la cateva spitale iar doctorii examinatori au indicat ca avea organe vatamate. Mai tarziu, cand a surprins un doctor spunand ca ea nu-si va mai reveni, angajatul biroului 610 "si pierdut deodata interesul pentru mine si (in cele din urma) am reusit sa scap din spital". Cand i s-a restabilit sanatatea, a gasit o cale sa se mute intr-o tara din Orientul Mijlociu, dar chiar si acolo agentii 610 au incercat sa o rapeasca intrucat critica regimul Jiang turistilor care erau in vizita in China. Wang accorda mult credit oficialilor canadieni de la emigrari, de acolo, pentru ca au intervenit si i-au acordat posibilitatea sa vina in Canada ca refugiat. Ea este convinsa ca a supravietuit doar pentru ca cei care au tinut-o captiva in Harbin au tras concluzia ca nu vor obtine profit prin vinderea organelor ei, despre care, au concluzionat ei ca erau vatamate din cauza "tratamentelor" lor.

Mr. Xiaohua Wang, Montreal

Cu ocazia intalnirii dlui Wang, pe 27 mai, el a furnizat o declaratie detaliata asupra perioadelor de persecutie din partea oficialilor, intre 2001-2002. Totul a inceput cand politia l-a arestat intr-o institutie de design din orasul Kunming, unde lucra ca si inginer, i-a perchezitionat casa, i-a furat computerul si l-au luat la inchisoare. Sotia si copilul sau de 2 ani nu au putut decat sa tipe in urma masinii de politie care se departa. In inchisoare era batut pana la inconstienta de detinutii pe termen lung, din ordinul gardianului, al carui text repetat in continuu era: "Bataia este singura cale de a trata (Falun Gong)".

Mai tarziu, Wang a fost transferat la centrul local de "spalare a creierului". Cand a fost eliberat, el a fugit, fara familie, intr-o regiune indepartata, unde si-a gasit de lucru pana a fost din nou arestat ca "cel mai cautat infractor" al biroului 6-10. A ajuns in lagarul de munca fortata #2 Yunnan, care producea pietre pretioase si cristale artificiale pentru export, prin aplicarea oxidului de crom in procesul de productie. Pentru ca a refuzat sa renunte la Falun Gong, Wang a fost tinut acolo aproape 2 ani.

Parul i-a incaruntit de la expunerea constanta la chimicale si de la zile de munca de 16 ore.

In ianuarie 2002, spitalul local a realizat o examinare fizica completa asupra fiecarui prizonier Falun Gong, incluzand electrocardiograma, radiografiere a intregului corp, teste la plamani, sange si rinichi. Inainte de aceasta politia i-a spus: " Partidului comunist ii pasa intr-adevar de tine. Vrea sa transforme Falun Gong cu orice pret". El a colaborat, stiind prea putin despre scopul real al testelor, pe atunci. In mod miraculous, a reusit sa iasa din China si a ajuns in Canada, la inceputul anului 2005. El admira, deasemenea, functionarii de la biroul canadian de emigrari pentru iesirea prompta din tara a sa si a familiei sale.

Ms. Na Gan, Toronto

Dna Gan lucra ca ofiter vamal la Aeroportul International din Beijing de 11 ani pana la jumatatea lui iulie 1999, cand ea si alti 5 practicanti Falun Gong au incercat sa se foloseasca de dreptul prevazut prin constitutie fiecarui cetatean de a inainta o petitie la un sediu al PCC din centrul Beijingului. Politia i-a batut si i-a tarat pe toti in niste autobuze. Mai apoi, ea a mai fost inchisa inca de 5 ori pentru ca a refuzat sa renunte la Falun Gong. Cand un psihiatru a examinat-o, intr-un spital, si a diagnosticat-o normala mintal, politia a mai tinut-o intr-o camera incuiata inca 8 zile, cu pacienti care tipau. Mai tarziu, cand a desfacut un banner, in Piata Tienanmen, pe care scria "Adevar-Compasiune-Toleranta", a fost lovita de politie. Cand a fost iar inchisa, a fost batuta de alti prizonieri la ordinele functionarilor si obligata sa stea ore intregi in ninsoare fara o haina mai groasa.

In martie 2000, incidentul cu bannerul i-a adus o condamnare pe un an, arest la domiciliu, excluderea din Partidul comunist si suspendarea salariului. Pana la sfarsitul anului, era iarasi intr-o celula aglomerata cu mai multi practicanti Falun Gong. Cand a refuzat sa citeasca tare un articol care defaima Falun Gong, un politist a lovit-o in mod repetat in cap. Apoi a fost mutata in lagarul de munca pentru femei, din Beijing, unde, tratamentul era atat de sever incat a semnat un angajament ca renunta la Falun Gong. A reusit sa plece din China in Canada, ca emigrant, de frica persecutiei ulterioare din mai 2004, dar fara sotul si fiica ei.

Observatiile d-nei Gan in legatura cu recoltarea de organe sunt probabil neconcludente. Numerosi prizonieri Falun Gong inchisi cu ea la Beijing- unele celule avand nu mai putin de 30 de femei- erau identificati numai prin numere de 4 cifre. Intr-o noapte ea a fost trezita de zgomote, ca sa realizeze in dimineata urmatoare ca unii dintre prizonierii numerotati au fost tarati afara din celula si nu s-au intors niciodata. In cazul acesta nu s-ar putea trage, cu adevarat, cea mai rea concluzie, fara a se cunoaste mai mult. Cinci luni, la mijlocul anului 2001, ea a facut parte din echipa de munca fortata de aproximativ 130 femei, in principal prizoniere Falun Gong. Numai membrii Falun Gong erau luati de soldati, la un spital de politie din apropiere pentru teste de sange si urina, raze X si controale de ochi. Aceasta atentie medicala i se parea atunci ceva complet neobisnuit fata de orice experienta avuta in lagar. Abia mai tarziu a aflat de recoltarea de organe care avea loc in China.

15) Incalcari generale ale drepturilor omului

Practicantii Falun Gong nu sunt singurele victime ale incalcarii drepturilor omului in China. Este incontestabil ca organelle prizonierilor condamnati la moarte sunt recoltate dupa executie.

Pe langa Falun Gong, alte tinte principale de violare a drepturilor omului, sunt tibetanii, crestinii, uigurii, militantii pentru democratie si aparatorii drepturilor omului. Prevederi ale mecanismelor legii menite sa previna incalcari ale drepturilor omului, ca de exemplu, un sistem judiciar independent, acces la consiliere pe timpul detentiei, habeas corpus (drept care garanteaza libertatea individuala si protejeaza impotriva arestarii arbitrare, permitand arestatului sa ceara prin avocatul sau sa compara in fata unui magistrat care urmeaza sa decida asupra legalitatii arestarii), dreptul la proces public, sunt, foarte evident, absente in China. China, conform constitutiei sale, este condusa de Partidul Comunist. Nu este condusa de lege.

Acest model general al violarii drepturilor omului, ca si multi alti factori, nu demonstreaza in sine alegatiile. Dar inlatura un element de contestare. Este imposibil sa spui despre aceste alegatii ca nu sunt in pas cu tabloul general al drepturilor omului in China. In timp ce alegatiile, in sine, sunt surprinzatoare, ele sunt mai putin surprinzatoare intr-o tara care are astfel de date asupra drepturilor omului ca in China, decat ar fi in multe alte tari.

16) Consideratii financiare

In China, transplantul de organe este o afacere foarte profitabila. Putem urmari cursul banilor oamenilor care platesc pentru transplantul de organe la anumite spitale care efectueaza transplanturile, dar nu putem merge mai departe de atat. Nu stim cine obtine banii pe care ii primeste spitalul. Li se platesc doctorilor si asistentelor angajati in recoltarea acesta criminala de organe sume exorbitante pentru crimele lor? La acesta intrebare ne-a fost imposibil sa raspundem, de vreme ce nu aveam nici o cale sa aflam unde mergeau banii.

Pagina de web a Centrului de Asistenta a Retelei Internationale de Transplanturi din China (http://en.zoukiishoku.com/)(Shenyang City)

Inainte de stergerea de pe site [44] indicata in aprilie 2006, volumul profiturilor pentru transplanturi era sugerat in urmatoarea lista de preturi:

Rinichi 62,000 US$

Ficat 98,000-130,000 US$

Ficat-rinichi 160,000-180,000 US$

Rinichi-pancreas 150,000 US$

Plamani 150,000-170,000 US$

Inima 130,000-160,000 US$

Cornee 30,000 US$

O modalitate standard de a investiga orice acuzatie de crima in momentul in care banii schimba mana este de a urmari traseul. Dar pentru China, usile ei inchise inseamna ca a merge pe traseul banilor e imposibil. Nestiindu-se unde merg banii, nu se poate dovedi nimic. Dar nici nu se poate contesta nimic, inclusiv aceste acuzatii.

17) Coruptie

Coruptia este o problema majora pe tot cuprinsul Chinei. Institutiile de stat sunt uneori conduse in beneficiul celor care raspund de ele, mai degraba decat in beneficiul oamenilor.

Spitalele militare din tara opereaza independent de Ministerul Sanatatii si, in timp ce numarul de transplanturi de organe e secret, inlegem ca acesta e mare. Traficul cu organe vitale de la practicanti Falun Gong ar fi in accord cu numeroase alte activitati comerciale din armata chineza, mai ales in anii pana in 2004, pe timpul cand Jiang era presedintele Comisiei Militare a tarii.

Coruptia larg raspandita a institutiilor oficiale din China ridica intrebarea daca recoltarea de organe de la practicantii Falun Gong, daca aceasta are loc, este rezultatul politicii oficiale sau rezultatul dorintei de profit a spitalelor individuale, care se folosesc de lipsa de aparare a practicantilor Falun Gong din regiunile lor. Politica de represiune impotriva Falun Gong inseamna ca ei sunt inchisi fara a avea drepturi, la dispozitia autoritatilor corupte. Instigarile la ura impotriva Falun Gong si dezumanizarea la care sunt supusi inseamna ca ei pot fi macelariti si ucisi fara remuscari de catre cei fac jocul acestei propagande de ura oficiala.

Pentru noi e greu sa fim absolut siguri daca recoltarea de organe de la practicantii Falun Gong, daca aceasta are loc, este rezultatul politicii oficiale sau al coruptiei neoficiale.

Oficialitatile chineze, care teoretic raspund de tara, au uneori dificultati majore in a depista daca exista coruptie, ca sa nu mai vorbim de cum sa puna capat acestui lucru. Pentru noi, din afara, este mai usor sa formulam o concluzie asupra acestui rezultat, si anume, daca recoltarea de organe, are loc sau nu, decat sa decidem daca aceasta practica, daca exista, este rezultatul politicii sau coruptiei.

18) Legislatie

In luna martie, China a emis o legislatie, cu intrare in vigoare pe 1 iulie, prin care interzice vanzarea organelor umane si cere donatorilor sa-si dea consimtamantul scris pentru ca organele lor sa fie transplantate. Legislatia e numita "decret provizoriu". Mai mult, legile, limiteaza chirurgia transplantului la anumite institutii. Aceste institutii trebuie sa verifice ca organele provin din surse legale. Comisiile de etica a transplanturilor din spitale trebuie sa aprobe toate transplanturile anticipat.

Aceasta legislatie este binevenita. Totusi, tocmai emiterea ei scoate in evidenta faptul ca nu exista o asemenea legislatie acum, lipsa legilor guvernand acum asupra transplanturilor de organe. Iarasi, tocmai acesta lipsa a legilor, desi nu dovedeste alegatiile, inlatura un posibil element de contestare. Absenta oricaror constrangeri legale asupra transplanturilor de organe in China face afirmatiile pe care se concetreaza acest raport mai usor de acceptat.

Pana la 1 iulie, legea chineza a permis cumpararea si vanzarea de organe. Legea chineza nu a cerut donorilor sa-si dea permisiunea scrisa pentru ca organele lor sa fie transplantate. Nu existau restrictii asupra institutiilor care se puteau angaja in recoltarea de organe sau transplanturi. Pana la 1 iulie nu era nici o cerinta ca institutiile angajate in transplanturi sa verifice daca organele care urmau transplantate proveneau din surse legale. Nu exista nici o obligatie de a avea o etica a transplanturilor, comisiile aprobau toate transplanturile anticipat.

Deasemenea, faptul ca legislatia a intrat in vigoare pe 1 iulie, nu inseamna ca problema, daca a existat, a incetat sa existe de la acea data. In China, este un pas mare intre adoptarea unei legislatii si implementarea ei. Sa luam un exemplu evident: Constitutia din 1982 a Chinei prevede ca poporul chinez sa transforme China intr-o tara cu un inalt nivel de democratie. Au trecut 24 de ani de la adoptarea acestui angajament pentru democratie. Totusi China este departe de a fi democratica.

Simplul fapt ca acum China are in vigoare legislatia asupra transplanturilor de organe nu inseamna, prin acest fapt in sine, ca legislatia este implementata.

Intr-adevar, datele generale asupra implementarii noii legislatii sunt de asa natura ca vechile practici de transplanturi de organe, oricum se petrec ele, se pare ca mai continua inca, cel putin in anumite locuri in China.

Credibilitate

Am tras concluzia, ca marturisirile verbale din transcrierile interviurilor realizate de investigatori au credibilitate. In mintile noastre nu exista indoieli, asupra autenticitatii acestor interviuri cu personele care au pretins ca sunt intervievate la timpul si in locurile indicate si nici indoieli ca transcrierile nu ar reflecta in mod exact ceea ce s-a spus.

In plus, continutul relatarilor in sine are credibilitate. Printre alte motive, odata cu apropierea Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008, cand sunt evaluate in lumina recentelor scandaluri internationale legate de pretinsele jefuiri de organe, marturisile facute la diferite institutii sunt contarare intereselor reputatiei Guvernului Chinei, in incercarile acestuia de a convinge comunitatea internationala, ca uciderea pe scara larga a prizonierilor Falun Gong pentru organele lor vitale nu ar fi avut loc.

Marturia sotiei chirurgului - complice dupa cum reiese, la recoltarea de organe de la practicatii Falun Gong - a fost pentru noi credibila, in parte datorita detaliilor sale extreme. Oricum, aceste detalii au ridicat de asemenea o problema pentru noi, deoarece au furnizat o cantitate apreciabila de informatie, a carei confirmare independenta este imposibila. Am avut ezitari in a ne baza constatarile pe o singura sursa de informatii. Asa ca, in cele din urma ne-am bazat pe acea portiune din marturia acestui martor, care a putut fi confirmata si care era in concordanta cu alte probe, mai degraba decat luand-o in considerare ca sursa unica de informatie.

In cursul actiunii noastre am intalnit oameni sceptici la aceste afirmatii. La baza acestui scepticism stau diverse cauze. Unele scepticisme amintesc de declaratia din 1943 a lui Felix Frankfurter, judecator la Curtea Suprema de Justitie catre un diplomat polonez, ca reactie Ia cele spuse de Jan Karski despre Holocaust. Frankfurter a spus: "Nu spun ca acest tinar minte. Am spus doar, ca nu am fost capabil a crede ceea ce el mi-a spus. Exista o diferenta."

Afirmatiile de aici sunt atat de socante, incat par aproape imposibil de crezut. Aceste afirmatii, daca sunt adevarate, ar reprezenta o forma grotesca a raului, care in ciuda tuturor depravarilor la care a asistat omenirea, ar fi ceva inca neintalnit pe aceasta planeta. Oroarea dusa spre extreme ne face sa lunecam spre a nu crede. Dar acea forma de a nu crede, nu inseamna ca afirmatiile ar fi false.

Investigatii ulterioare

Evident, acest raport nu reprezinta concluzia finala legata de acest subiect. Sunt multe lucruri pe care noi, daca s-ar fi ivit oportunitatea, le-am fi facut mai degraba inaintea terminarii raportului. Dar asta ar insemna cautarea unor cai de investigatie la care in prezent nu avem acces. Vor fi binevenite orice comentarii asupra continutului sau orice informatii suplimentare pe care persoanele sau guvernele doresc sa le furnizeze.

Am dori sa vedem inregistrarile transplanturilor din spitale chinezesti. Exista consimtamantul in dosare? Sunt inregistrate sursele de unde provin organele?

Donatorii pot supravietui multor forme de operatii de transplant. Nimeni nu poate supravietui unei donari de ficat intreg sau de inima. Dar donarile de rinichi in mod normal nu sunt fatale. Unde sunt donatorii supravietuitori? Am dori sa facem o esantionare aleatoare a donarilor, pentru a vedea, daca i-am putea localiza pe donatori.

Membrii de familie ai donatorilor decedati ar trebui de asemenea sa aiba cunostiinta despre consimtamantul donatorilor. De altfel, membrii familiei ar fi trebuit sa-si fi dat ei insisi consimtamantul. Si in acest caz, am dori sa facem o esantionare aleatoare a membrilor apropiati ai familiei donatorilor decedati, pentru a vedea, daca familiile fie au consimtit ele insele pentru efectuarea donarii, sau daca au fost constiente de consimtamantul donatorului.

In anii recenti, China s-a angajat intr-o expansiune majora a facilitatilor legate de transplanturile de organe. Aceasta expansiune este posibil sa fi fost insotita de studii de fezabilitate, care sa identifice sursele de organe. Am dori sa vedem aceste studii de fezabilitate. Ideal ar fi, sa intreprindem in continuare cercetari, inainte de a ajunge la vreo concluizie ferma. Dar chiar disponibilitatea de angajare in investigatii ulterioare, necesita formularea unor concluzii provizorii. Daca acum am putea decide, ca in declaratii nu ar exista ceva real, am putea foarte bine in continuare trage concluzia, ca o investigare suplimentara ar fi lipsita de sens.

Concluzii

Bazandu-ne pe cele stiute acum, am ajuns la trista concluzie, ca afirmatiile sunt adevarate. Noi credem ca au existat si ca se mai practica si astazi inca, pe scara larga, deposedari de organe in cazul practicantilor Falun Gong, impotriva vointei acestora.

Am ajuns la concluzia ca guvernul Chinei si agentiile sale, in special spitalele, dar si centrele de detentie si "tribunalele poporului" incepand cu 1999, au ucis in numeroase parti ale tarii un numar mare, dar necunoscut de practicanti Falun Gong, care sunt prizonieri datorita convingerilor lor. Contrar vointei lor, s-a pus stapanire in mod virtual pe organele lor vitale, incluzand inimi, rinichi, ficat si cornee, care au fost vandute la preturi ridicate, uneori cetatenilor straini, care in mod normal, in tarile lor se confrunta cu asteptari indelungate pana la primirea unor astfel de organe de la donatori voluntari.

Nu putem estima cate dintre victime erau condamnate in tribunale legale pentru prima oara pentru vreo ofensa serioasa sau nu, pentru ca astfel de informatii par a nu fi disponibile nici natiunii chineze si nici strainilor. Din cate se pare, multe fiinte umane - apartinand unei organizatii voluntare pasnice, care a fost scoasa in afara legii in urma cu 7 ani de catre presedintele Jiang [Zemin], deoarece conform gandirii sale, aceasta ar fi putut ameninta dominatia Partidului Comunist Chinez - au fost in realitate executate de catre medici, pentru organele lor.

Concluzia noastra nu a rezultat din vreo proba anume, luata in mod individual, ci mai degraba din punerea cap la cap a tuturor probelor pe care le-am luat in considerare. Fiecare fragment de proba luat in considerare, este prin el insasi verificabil si in cele mai multe cazuri, incontestabil. Puse laolalta, ele ansambleaza o panorma condamnabila. Imbinarea lor este cea care ne-a convins.

Recomandari

1) Fara a se mai pune problema: recoltarea de organe de la practicantii Falun Gong impotriva vointei acestora, daca aceasta are loc in modul in care credem noi, ar trebui sa inceteze.

2) Recoltarea de organe de la donatori impotriva vointei acestora, fie in mod sistematic sau pe scara larga, constituie o crima impotriva umanitatii. Cu resursele si informatiile care ne stau la dispozitie, nu suntem in masura a conduce o investigatie criminala. Autoritatile penale din China ar trebui sa investigheze aceste afirmatii in vederea posibilei acuzari.

3) Organizatiile guvernamentale, non-guvernamentale si inter-guvernamentale de drepturile omului, care se bucura de o capacitate de investigatie mult mai buna decat a noastra, ar trebui sa ia in mod seriors aceste alegatii si sa stabileasca pe cont propriu, daca acestea sunt adevarate sau nu.

4) Articolul 3 din Protocolul Natiunilor Unite referitor la Prevenirea, Suprimarea si Pedepsirea traficului de persoane, interzice, printre alte practici, … scoterea organelor. Guvernele ar trebui sa ceara agentiei relevante din cadrul ONU (noi am sugera Comitetului ONU impotriva Torturii si Raportorului Special in ceeea ce Priveste Tortura) sa investigheze daca guvernul Chinei s-a angajat, sau este angajat in prezent in violarea vreunui termen al Articolului 3. Daca este asa, pasii necesari pentru cautarea unui remediu ar trebui initiati cu graba deliberata. (intr-o succesiune rapida si bine gandita).

5) Pana la implementarea efectiva a legii chinezesti referitoare la transplanturie de organe, guvernele straine nu ar trebui sa acorde vize acelor medici din China, care intentioneaza sa calatoreasca in strainatate in scopul instruirii in transplanturi de organe sau parti de corp. In toate tarile straine ar trebui sa existe interdictie permenenta de intrare pe teritoriul lor, pentru orice medic din China, despre care se stie ca este implicat in traficul de organe de la prizonieri.

6) Toate statele ar trebui sa-si inaspreasca legile importiva crimelor reprezentate de traficul de organe. Legile ar trebui sa ceara medicilor sa raporteze autoritatilor tarilor lor orice semnale care sugereaza, ca un pacient a obtinut un organ de la o persoana cazuta victima traficului de peste hotare, incluzand persoanele aflate in detentie in strainatate.

7) Toti ar trebui sa previna si in final sa-si descurajeze compatriotii sa obtina transplanturi de organe in China, pana cand legislatia chineza asupra transplanturilor de organe nu va fi implementata in mod riguros. Statele ar trebui, daca este necesar, sa refuze eliberarea de pasapoarte sau sa anuleze pasapoartele celor care calatoresc in China pentru transplanturi de organe.

8) Pana cand comunitatea internationala nu va fi satisfacuta de modul in care este efectiv implementata noua legislatie chineza asupra transplanturilor de organe, agentiile finantatoare straine, organizatiile medicale si cadrele sanitare individuale din strainatate ar trebui sa nu participe la nici un fel de cercetari sau intalniri legate de transplantul de organe, sponsorizate de China. Companiile straine, care in prezent sunt furnizoare de bunuri si servicii pentru programele de transplanturi de organe din China, ar trebui sa inceteze imediat acest fel de activitati, pana cand guvernul Chinei va putea demonstra, ca legislatia sa referitoare la transplanturile de organe este functionala.

9) Actuala forma de dialog dintre Canada si China in privinta drepturilor omului ar trebui sa inceteze. Politologul si fostul diplomat canadian Charles Burton declara recent dialogul drept mascarada. Evaluand natura evenimentului dupa ce acesta a avut loc, se poate trage concluzia, ca guvernul (canadian) a comis o eroare, cand a fost de acord cu "discutiile solemne", Canada in schimb, nemaiurmand a cosponzoriza motiunea anuala, care critica guvernul Chinei in fata Comisiei Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

10) Represiunea, intemnitarea si maltratarea severa a practicantilor Falun Gong trebuie sa inceteze imediat.

11) Toate facilitatile puse in slujba detentiei, incluzand lagarele de munca fortata, trebuie deschise in vederea inspectarii de catre Comitetul International al Crucii Rosii sau de catre alte organizatii de drepturile omului sau umanitare.

12) Spitalele chinezesti ar trebui sa pastreze inregistrata sursa fiecarui transplant. Aceste inregistrari ar trebui sa fie disponibile in vederea inspectarii de catre oficialitatile internationale in materie de drepturile omului.

13) Fiecare donator de organe pentru transplanturi ar trebui sa-si dea consimtamantul scris pentru efectuarea donarii. Aceste consimtaminte ar trebui sa fie disponibile in vederea inspectarii de catre oficialitatile internationale in materie de drepturile omului.

14) China si oricare alt stat care in prezent sunt membre ale Conventiei impotriva Torturii, inclusiv Canada, ar trebui sa subscrie la Protocolul Optional la Conventia impotriva Torturii.

15) Inainte de a fi avut loc, fiecare transplant de organe, asta insemnand atat donarea cat si primirea, ar trebui sa aiba o aprobare oficiala din partea unei agentii guvernamentale de supervizare.

16) Recoltarea de organe de la prizonierii executati ar trebui sa inceteze imediat.

17) Comercializarea transplanturilor de organe ar trebui sa inceteze. Transplanturile de organe nu ar trebui sa devina comert.

Comentariu

Acceptarea primei recomandari ar insemna acceptarea faptului ca toate afirmatiile sunt adevarate. Toate celelalte recomandari pe care le-am facut, nu necesita acceptarea faptului ca afirmatiile sunt adevarate. Dar noi propunem in ambele cazuri adoptarea celorlalte recomandari.

A accepta urmatoarele trei recomandari, ar insemna sa dam cel putin ceva crezare afirmatiilor. Urmatoarele trei recomandari nu necesita acceparea faptului, ca afirmatiile sunt adevarate, dar ele au sens numai in cazul existentei unei probabilitati rezonabile ca afirmatiile sa fie adevarate.

Recomandarile ramase au sens si ar putea fi implementate, indiferent daca afirmatiile sunt adevarate sau false. Urmatoarele cinci recomandari sunt adresate comunitatii internationale, solicitandu-i sa promoveze respectarea standardelor internationale referitoare la transplanturile de organe in interiorul Chinei.

Suntem constienti ca Guvernul Chinei neaga toate alegatiile. Noi sugeram ca cea mai credibila si eficienta cale pe care o poate adopta Guvernului Chinei in a-si sustine negarea, este implementarea in totalitate a restului recomandarilor ramse in acest raport dupa primele opt recomandari. Daca recomandarile ramase vor fi fost implementate, atunci afirmatiile luate in considerare aici nu ar mai putea fi facute.

Tuturor celor care sunt sceptici in privinta acestor afirmatii, noi v-am ruga sa va puneti intrebarea, ce ati sugera, pentru a preintampina ca afirmatii de genul acesta, sa devina adevarate in vreo tara. O lista cu masurile de prevedere in sens comun, necesara prevenirii tipului de activitati asupra carora s-au facut prezentele alegatii, a lipsit cu desavarsire in China. Pana la intrarea in vigoare a prezentei legislatii, multe dintre masurile fundamentale de prevedere pentru preintampinarea aparitiiei abuzurilor asupra carora s-au facut prezentele alegatii erau inexistente. Daca nu este implementata si pana nu este complet implementata, acea legislatie nu va reusi sa umpla lacuna.

Este necesara impunerea protectiei fiecarui stat, nu numai a Chinei, in vederea prevenirii recoltarii de organe de la orice persoane impotriva vointei lor, sau de la persoanele marginalizate sau lipsite de aparare. Orice se va crede in legatura cu aceste alegatii - si noi reiteram convingerea noastra, ca ele sunt adevarate - China este uimitor de neputincioasa in prevenirea aparitiei tipului de activitati, asupra carora s-au facut prezentele alegatii.

Exista multe motive pentru care pedeapsa cu moartea este gresita. Nu in ultimul rand, ar fi problema inmultirii calailor. Cand statul ucide fiinte umane lipsite de aparare, aflate deja in detentie pentru crimele lor, se poate trece foarte usor la urmatorul pas, care il constituie recoltarea organelor celor executati, fara consimtamantul lor. Acesta este un pas facut de China, asupra caruia nu exista nici un dubiu. Cand statul recolteaza organe ale prizonierilor executati fara consimtamantul acestora, un alt pas devine mult prea usor de facut, anume tentatia de a recolta organele altor detinuti defaimati, depersonalizati, lipsiti de aparare, fara consimamantul acestora, in special atunci cand din aceasta se pot scoate sume mari de bani. Cerem in mod insistent Guvernului Chinei, indiferent de ceea ce gandeste despre alegatiile luate in considerare aici, sa-si puna la punct un sistem de protectie contra chiar si a celei mai mici posibilitati de recoltare de organe de la practicantii Falun Gong, impotriva vointei acestora.

Prezenta va este inaintata cu respect:

David Matas, David Kilgur

Ottawa, 6 iulie 2006

ANEXE

ANEXELE 1-12 pot fi gasite in fisiere separate la OrganHarvestInvestigation.net or investigation.go.saveinter.net

ANEXA 13 TRANSCRIEREA UNUI INTERVIU

Interviu cu fosta sotie a unui chirurg chinez care recolta cornee de la practicantii Falun Gong

Pe data de 20 Mai 2006, d-l David Kilgour a avut un interviu in Statele Unite cu fosta sotie a unui chirurg chinez, care recolta cornee de la practicantii Falun Gong. Urmatoarea transcriere a fost abreviata si editata, in scopul protejerii acelora, care in urma publicarii acestui interviu s-ar afla in pericol.

W - Fosta sotie a unui chirurg chinez care a recoltat cornee de la practicantii Falun Gong.

A - O alta persoana prezenta de asemenea la interviu, care a pus doua intrebari.

Kilgour: … Cea mai apropiata persoana, care a vazut aceste intamplari este "W". … In ce perioada a anului 2001 a inceput sa se observe cresterea aprovizionarii cu alimente a Spitalului Sujiatun?

W: Vara, cam in luna Iulie.

Kilgour: Iulie 2001. Lucrati pe atunci la serviciul contabilitate?

W: Serviciul Statistica si Logistica.

Kilgour: Serviciul Statistica si Logistica. Ce s-a intamplat? Este vorba mai intai de o crestere a aprovizionarilor cu alimente, iar mai apoi de o crestere a volumului achizitiilor de echipament chirurgical?

W: In Iulie 2001 erau multe persoane care lucrau la Serviciul Statistica si Logistica. Dupa ce faceau cumparaturi, unele persoane de la Aprovizionare imi aduceau chitantele pentru semnare. Din aceste chitante am observat o crestere frapanta a volumului aprovizionarilor cu alimente. Se mai putea observa de asemenea, ca persoanele insarcinate cu logistica livrau alimente catre locurile unde erau inchisi practicantii Falun Gong. De asmenea o alta categorie de personal, anume cel medical, venea la noi la departament, pentru a raporta achizitionarea de echipament medical. Din chitante rezulta de asemenea o crestere abrupta a livrarilor de echipamente medicale.

Kilgour: Pentru ca tot a venit vorba de amenajarile menite retinerii practicantilor Falun Gong, sunt acestea amplasate la subsol?

W: In spatele curtii spitalului exista constructii cu un singur etaj, construite anume pentru muncitorii din constructii. Dupa cateva luni, consumul de alimente, precum si alte livrari au scazut in mod treptat. La acea vreme oamenii credeau, ca detinutii probabil fusesera trimisi intr-o amenajare de la subsol.

Kilgour: In ce perioada a scazut volumul livrarilor? In Septembrie? Octombrie?

W: Dupa cca. 4 sau 5 luni.

Kilgour: Spre sfarsitul anului 2001?

W: Da.

Kilgour: In baza aprovizionarilor cu alimente (sau mai bine zis a chitantelor pe care le-ati vazut), la cat estimati cresterea ? La cat estimati numarul persoanelor care se aflau acolo?

W: Persoanele insarcinate cu procurarea alimentelor si trimiterea acestora catre practicantii Falun Gong retinuti mi-au spus ca acolo erau cca. 5 000 - 6 000 de practicanti. La acea vreme o multime de birouri de securitate publica si spitale din multe zone aveau detinuti care erau practicanti Falun Gong. O multime de persoane care lucrau la spital, printre care si subsemnata, nu erau practicanti Falun Gong. Asa ca nu s-a acordat mare atentie acestui lucru. Daca nu s-ar fi intamplat cele ce s-au intamplat in 2003, cand a trebuit sa constat ca fostul meu sot era implicat in mod direct, probabil ca nu asi fi fost deloc interesata de acest subiect. O multime de persoane care lucreaza in departamentul nostru, sunt membri ai familiilor oficialitatilor din sistemul guvernamental de sanatate. In inimile noastre noi stiam anumite lucruri, dar nici unul dintre noi nu ar fi indraznit sa le discute.

Kilgour: Atunci cand au redus volumul aprovizionarilor, unde credeati ca s-au dus practicantii?

W: Credeam ca au fost eliberati.

Kilgour: La sfarsitul lui 2001 credeati ca au fost eliberati?

W: Da.

Kilgour: Fusesera eliberati toti cei cinci mii ?

W: Nu, in spital inca mai erau practicanti Falun Gong retinuti, dar numarul acestora scadea in mod treptat. Mai tarziu, in 2003 am aflat ca practicantii Falun Gong fusesera transferati in complexul subteran si in alte spitale, deoarece spitalul nostru nu putea gazdui atatea persoane.

Kilgour: Deci acestia parasisera casele sau cabinele din spatele curtii, pentru a merge la subsol?

W: Da, am aflat acest lucru mai tarziu, in 2002.

Kilgour: Deci dumneavoastra nu va numarati printre persoanele care trimiteau hrana practicantilor, atunci cand se aflau intemnitati in casele sau in cabinele din spatele curtii?

W: Nu, nu eram printre aceste persoane.

Kilgour: Dupa ce paraseau jurisdictia dumneavoastra, aveti idee cine le asigura in continuare mesele?

W: Nu stiu.

Kilgour: Am auzit ca in 2001 si 2002 o multime dintre ei au fost omorati pentru organele lor. Este adevarat ceea ce am inteles?

W: In perioada 2001-2002 nu stiam nimic despre recoltarea de organe. Aveam cunostiinta numai despre detentiunea acestor oameni.

Kilgour: Deci dumneavoastra nu ati descoperit lucrul acesta pana in 2003, cand v-a fost povestit de sotul dumneavoastra.

W: Corect.

Kilgour: V-a spus ca incepuse deja sa faca aceste operatii inca din 2001-2002?

W: Da, a inceput din 2002.

Kilgour: Deci fostul dumneavoastra sot a inceput din 2002?

W: Da.

Kilgour: Aveti cu aproximatie cunostiinta de existenta operatiilor de extragere de organe inca din 2001?

W: Operatiile au inceput in 2001. Unele au fost facute in spitalul nostru, iar altele in alte spitale din regiune. Am aflat despre ele in 2003. La inceput facea si el operatii, dar nu stia ca este vorba despre practicanti Falun Gong. Era neurochirurg si extragea cornee. Incepand cu 2002 a aflat ca cei pe care-i opera erau practicanti Falun Gong. Deoarece spitalul nostru nu era spital de transplant de organe - acesta fiind insarcinat doar cu extragerea lor - el nu avea cum sa stie de modul cum erau transplantate aceste organe.

Kilgour: De cand a inceput fostul dumneavoastra sot sa extraga organe de la practicanti Falun Gong?

W: A inceput sa opereze la sfarsitul lui 2001, dar nu stia ca aceste corpuri vii erau ale practicantilor Falun Gong. A aflat acest lucru in 2002.

Kilgour: Ce fel de organe extragea?

W: Cornee.

Kilgour: Numai cornee?

W: Da.

Kilgour: Oamenii acestia erau vii sau morti?

W: De obicei acesti practicanti Falun Gong erau injectati cu o substanta care le provoca un atac de cord. In timpul acestui proces, acesti oameni erau impinsi in salile de operatie, pentru a li se extrage organele. La suprafata inima inceta sa bata, dar creierul inca mai functiona datorita acestei substante.

Kilgour: Cum se numeste injectia?

W: Nu-i stiu numele, dar aceasta provoaca un atac de cord. Nu am fost sora sau medic. Nu stiu numele injectiilor.

Kilgour: Deci aceste injectii provoaca atac de cord in majoritatea cazurilor, in toate cazurile, sau numai in anumite cazuri?

W: Pentru cele mai multe persoane.

Kilgour: Deci el le lua corneea; ce li se intampla in continuare acestor oameni?

W: Erau impinsi in continuare in alte sali de operatie, pentru a li se extrage inima, ficatul, rinichii, etc. Pe cand colabora cu alti medici in timpul unei operatii, a aflat ca acesti oameni erau practicanti Falun Gong, ca organele le erau extrase in timp ce erau vii si ca nu era vorba doar de recoltarea corneei - ci le erau extrase multe alte organe.

Kilgour: Operatiile erau efectuate in camere diferite?

W: Mai tarziu, cand medicii colaborau, acestia incepusera sa faca operatiile impreuna. La inceput, temandu-se de scurgerea de informatii, organe diferite erau extrase in sali de operatie diferite de catre medici diferiti. Mai tarziu, cand au inceput sa castige bani, nu le-a mai fost frica de nimic. Astfel au inceput sa extraga organele impreuna. Cat despre practicantii operati in alte spitale, fostul meu sot nu avea idee ce li se intampla dupa aceea. In ceea ce-i priveste pe practicantii din spitalul nostru, dupa ce li se extrageau rinichii, ficatul, etc, si dupa ce le era luata si pielea, din ei nu mai ramaneau decat oasele, carnea, etc. Corpurile erau aruncate in sala cu cazane a spitalului. La inceput nu puteam crede suta la suta, ca asemenea lucruri s-au intamplat cu adevarat. In mintile anumitor medici, care care avusesera accidente in timpul operatiilor, se puteau forma unele iluzii. Asa ca am facut verificari impreuna cu alti medici si cu oficiali din sistemul guvernamental de sanatate.

Kilgour: Asta in 2003 sau 2002?

W: In 2003.

Kilgour: Sotul dumneavoastra extragea numai cornee?

W: Da.

Kilgour: Cate operatii de extragere de cornee a efectuat fostul dumneavoastra sot?

W: Spunea ca era vorba de cca. 2000.

Kilgour: Cornee de la 2 000 de oameni, sau 2 000 de cornee?

W: Cornee de la cca. 2 000 de oameni.

Kilgour: Este vorba de perioada cuprinsa intre anii 2001 - 2003?

W: De la sfarsitul lui 2001 pana in Octombrie 2003.

Kilgour: Asta era atunci cand a plecat?

W: Era vremea cand eu aflasem aceste lucruri si cand el s-a oprit.

Kilgour: Unde mergeau acele cornee?

W: Acestea erau de obicei colectionate de alt espitale. Exista un sistem de administrare a unor astfel de afaceri legate de extragerea de organe si vinderea lor catre alte spitale sau catre alte zone.

Kilgour: Aproape sau departe?

W: Nu stiu.

Kilgour: Merg toate inimile, toti ficatii, rinichii si toate corneele la alte spitale?

W: Da.

Kilgour: Stiti la ce preturi le vindeau?

W: Nu stiu preturile de la ora actuala. Oricum, in 2002 un vecin a avut un transplant de ficat. A costat 200 000 de yuani. Spitalul percepea taxe putin mai mici chinezilor decat strainilor.

Kilgour: Asta in ce an? 2001 sau 2002?

W: 2002.

Kilgour: Ce i s-a spus sotului dumneavoastra? Cum se justificau? Acei oameni erau perfect sanatosi....

W: La inceput nu i s-a spus nimic. A fost rugat sa dea o mana de ajutor in alte spitale. Oricum, de fiecare data cand acorda astfel de servicii sau asigura acest tip de ajutor, castiga o multime de bani si prime in numerar - care erau echivalentul catorva zeci de salarii ale sale normale.

Kilgour: Care a fost suma totala pe care a obtinut-o din extragerea celor 2 000 de cornee?

W: Sute de mii de dolari SUA.

Kilgour: Era platit in dolari?

W: Era platit in yuani chinezesti. Echivalentul a sute de mii de dolari SUA.

Kilgour: Cati medici lucrau la aceste extrageri de organe in spital si in ce zona? Despre cati medici discutam? Despre o suta sau despre cateva zeci sau doar despre zece?

W: Nu stiu cate persoane faceau asta in mod expres. Dar stiu despre 4 - 5 medici care erau cunostiinte de-ale noastre la spitalul nostru, care faceau lucrul acesta. Si in alte spitale medici care practicau medicina generala faceau de asemenea acest lucru.

Kilgour: Exista vreo inregistrare la departamentul de statistica referitoare la numarul de persoane operate de atunci?

W: Nu exista nici o procedura adecvata sau vreun document pentru acest tip de operatii. Asa ca in mod normal nu exista nici o cale de a numara, cate astfel de operatii au avut loc.

Kilgour: Dupa ce practicantii au fost transferati la subsol la sfarsitul lui 2001, aveati idee de unde proveneau alimentele pentru acestia?

W: Macarea venea tot de la departamentul nostru; doar cantitatea a inceput sa scada in mod treptat. La sfarsitul lui 2001 am crezut ca au fost eliberati. Dar in 2003 am aflat ca nu fusesera eliberati, ci transferati la subsol sau in alte spitale.

Kilgour: Amenajerile de la subsol erau administrate de armata sau de spital? Spuneati ca hrana era totusi de la spital.

W: Noi nu raspundeam de procurarea de alimente pentru persoanele aflate in detentie la subsol. De aceea erau diferente atat de mari in procurarea alimentelor, atunci cand oamenii erau transferati in complexul subteran. Dar mancarea pentru unii detinuti era asigurata de spital, iar pentru altii nu. Reducerea volumului alimentelor nu era proportionala cu reducerea numarului detinutilor.

Kilgour: Ce v-a spus sotul dumneavoastra despre amenajerile subterane? Au fost ucisi 5 000 de oameni sau mai mult de 5 000?

W: El nu stia cati oameni erau detinuti la subsol. Auzise doar de la altii, ca existau oameni aflati in detentie la subsol. Daca zilnic erau efectuate 3 operatii, atunci dupa cativa ani de operatii din cei 5 000 - 6 000 de oameni, nu cred sa mai fi ramas multi. Intreaga schema, precum si traficul cu organe erau organizate de catre sistemul guvernamentel de sanatate. Responsabilitatea medicilor consta in a executa pur si simplu ceea ce li se spunea sa faca.

Kilgour: El personal a ajuns la amenajerile subterane?

W: Nu.

Kilgour: Se opera in mod rudimentar in amenajerile subterane?

W: Nu a fost niciodata acolo.

Kilgour: Erau toti acesti oameni morti, atunci cand erau supusi operatiilor? Sau inimile lor incetau sa mai bata? Stiau ca urmau sa fie ucisi dupa aceea? Ei inca nu erau morti.

W: La inceput nu stia ca aceste persoane erau practicanti Falun Gong. Odata cu trecerea timpului a aflat ca acestia erau practicanti Falun Gong. Dupa ce efectuau mai multe astfel de extractii de organe, si dupa ce deveneau lipsiti de orice rusine, acesti medici incepeau sa faca extractiile impreuna. Acest medic extragea corneea, un altul rinichii, iar un al treilea ficatul. In acele momente, acest pacient sau practicant Falun Gong stia care este urmatorul pas ce urma sa fie facut cu corpul sau. (Translatorul a adaugat traducerea celor doua propozitii lipsa: Da, inima inceta sa bata, dar totusi, ei inca mai erau in viata). Daca pielea victimei nu era jupuita, fiindu-i extrase doar organele interne, atunci deschizaturile corpului urmau a fi cusute, iar un agent semna dosarul. Trupurile erau trimise la crematoriul din zona Sujiatun.

Kilgour: Erau trimisi in sala cu cazane, doar cei care erau jupuiti de piele?

W: Da.

Kilgour: Care era in mod obisnuit "presupusa" cauza a mortii?

W: In mod obisnuit nu erau motive deosebite, atunci cand trupurile erau trimise la crematoriu. De obicei motivele ceva de genul: "inima a incetat sa bata", "atac de cord". Cand acesti oameni erau stransi laolalta si detinuti, nimeni nu le stia numele, sau de unde erau. In acest fel, atunci cand erau trimisi la crematoriu, nimeni nu le putea revendica trupurile.

Kilgour: Cine adminstra substanta care provoca atacul de cord?

W: Sora.

Kilgour: Este vorba de sora care lucreaza pentru spital?

W: Sunt surori aduse de catre acei medici. Medicii, inclusiv fostul meu sot au venit in acest spital in 1999 sau 2000. Si-a adus sora sa. Prima oara cand incepusera recoltarile de organe, medicilor le erau atribuite surorile. In masura in care era ceva legat de extragerea de organe, oriunde se deplasau medicii, surorile lor ii insoteau. Aceste surori nu erau ca si secretarele personale. In 2003 din cauza epidemiei SARS, autoritatile guvernamentale din domeniul sanatatii au trimis multi medici implicati in operatii de extrageri de organe intr-o zona izolata de guvern. Acesti medici credeau ca sunt trimisi acolo pentru a supravietui sau a muri. Vreau sa spun, ca guvernul voia deja sa-i elimine in secret pe cei din primul grup implicat in recoltarile de organe. Asa ca i-au trimis intr-o zona afectata de SARS din Beijing. Din acel moment, sotul meu a inceput sa realizeze ca era periculos sa faca acel lucru si ca putea fi omorat oricand, eliminandu-se astfel de un complice. Mai tarziu, cand a vrut sa renunte, cineva a incercat sa il omoare.

Kilgour: La spital?

W: In afara spitalului.

Kilgour: Ne puteti da mai multe detalii?

W: La sfarsitul lui 2003, dupa ce am aflat despre aceasta chestiune, el s-a intors de la Beijing. Nu mai putea trai o viata normala. Dupa ce am aflat de acest lucru, el mi-a ascultat sfatul si s-a decis sa inceteze aceasta activitate. Si-a inaintat cererea de demisie. Era cam in jurul Anlui Nou 2004. In Februarie 2004, dupa ce i s-a aprobat demisia, in ultima luna in care a lucrat la spital, el a incercat sa incheie toate treburile marunte neterminate inca, legate de munca sa. In timpul acestei perioade, am primit amenintari telefonice. Cineva i-a spus sotului meu: "Ai grija de viata ta!" Intr-o zi, cand am iesit de la lucru dupa amiaza, doi oameni care veneau spre noi, au incercat sa-l asasineze. Daca ati fi femeie, v-asi arata cicatricea; deoarece l-am impins in laterala si am fost injunghiata. Barbatii nu au al saselea simt dezvoltat, asa ca el si-a continuat drumul. Cand am realizat ca cei doi oameni urmau sa scoata cutitele pentru a-l injunghia, l-am impins in laterala si am preluat lovitura de cutit in locul lui. Au aparut multi oameni si am fost trimisa la spital. Cei doi oameni au fugit.

Kilgour: In ce parte este localizata cicatricea?

W: In partea dreapta.

Kilgour: Stiti cine erau cei doi oameni?

W: La inceput nu am stiut. Dar am aflat mai tarziu.

Kilgour: Cine erau?

W: Am aflat ca erau huligani angajati de catre autoritatile guvernamentale de sanatate.

Kilgour: Cum ati obtinut informatiile despre cei doi?

W: Deoarece familia mea lucra in sistemul guvernamental de sanatate. Mama mea era medic. Dupa ce s-au petrecut aceste lucruri, prietenii nostri ne-au sugerat sa recurgem la divort, care ne-ar fi separat pe mine si pe copii de sotul meu. La urma urmei, nici eu si nici copii nostri nu participaseram la nici unul din lucrurile acelea. Asa ca am divortat la sfarsitul lui 2003, cu putin inainte de Anul Nou 2004.

Kilgour: Cati credeti ca mai erau inca in viata?

W: Cand am parasit China in 2004, initial am estimat ca acolo se aflau cca. 2 000 de oameni. Dar acum nu mai pot da vreo cifra, deoarece China inca mai aresteaza practicanti Falun Gong si in plus erau persoane care intrau si care ieseau. Asa ca acum nu mai pot da nici o cifra.

Kilgour: Cum ati ajuns la aceasta cifra de 2 000 in 2004?

W: Conform activitatii fostului meu sot si a celorlalti medici. Si tinand cont si de cei trimisi in alte spitale. Medicii buni au legaturi bune in interiorul sistemului de sanatate. Multi dintre ei au fost colegi in scolile de medicina. Acest numar a fost estimat de catre cei cativa medici implicati. Cand eram impreuna in particular, ei discutau intre ei, despre cati oameni era vorba in total. In acelea vreme, acei medici nu mai voiau sa mai continuie. Doreau sa mearga in alte tari, sau sa se transfere in alte domenii. In felul acesta, acesti medici implicati au calculat si dedus numarul total al mortilor.

Kilgour: Care estimarea lor referitoare la numarul celor ucisi?

W: Estimarea lor se cifreaza la 3 000 - 4 000 de persoane.

Kilgour: Aceasta este estimarea tuturor medicilor?

W: Nu. Este doar estimarea a trei medici, cu care noi aveam relatii familiale.

Kilgour: Mai doriti sa ne mai spuneti si altceva?

W: Atat chinezii cat si strainii gandesc ca este imposibil ca la Sujiatun sa fie detinuti atat de multi practicanti Falun Gong. Isi concentreaza atentia doar asupra acestui spital din Sujiatun. Asta deoarece cei mai multi nu stiu, ca exista amenajeri subterane. Chiar daca lucrurile la Sujiatun s-au incheiat, doresc sa va spun, ca in alte spitale aceste activitati continua. Deoarece am lucrat la Sujiatun, am cunostiinta despre Sujiatun. Cat despre alte spitale si centre de detentie .......... inspectarea si monitorizarea acestor amenajari va ajuta la reducerea numarului de victime. In ceea ce-i priveste pe chinezi, o persoana care apare in public are totusi membri ai familiei care sunt inca in China. Acestia, inca nu indraznesc sa iasa in public, pentru a spune adevarul. Le este frica de faptul, ca in acest mod isi vor pune membrii familiei in pericol. Dar asta nu inseamna, ca ei nu ar sti aceste lucruri.

A: Mama dumneavoastra stie ceea ce faceti?

W: Da.

A: Mai lucreaza dansa in sistemul guvernamental de sanatate?

W: Nu. S-a pensionat cu mult timp in urma. Are aproape 70 de ani.

ANEXA 14 TRANSCRIEREA INVESTIGATIILOR TELEFONICE

(1) Centrul de detentie al orasului Mijiang, Provincia Heilongjiang (8 Iunie 2006):

M: Aveti furnizori de organe care sunt practicanti Falun Gong ? .....

D-l Li: Am avut de obicei, da.

M: ..... dar acum?

D-l Li: ... Da ...

M: Putem veni pentru a face selectia, sau ni le asigurati in mod direct?

D-l Li: Vi le asiguram.

M: Ce ne puteti spune de pret?

D-l Li: Il discutam dupa ce veniti ......

M: Cati donatori (practicanti Falun Gong) aveti cu varsta pana in 40 de ani ?

D-l Li: Destul de putini ......

M: Sunt acestia barbati sau femei?

D-l Li: Barbati .........

M: Acum, in ceea ce priveste prizonierii Falun Gong barbati, cati aveti?

D-l Li: Sapte, opt, avem [cel putin] cinci, sase acum.

M: Sunt din regiunile rurale sau din oras?

D-l Li: Din regiunile rurale.

(2) Clinica de transplant organe a Spitalului Zhongshan din Shanghai (16 Martie 2006):

M: Buna ziua. Sunteti medic?

Medicul: Da, sunt medic ..........

M: ...... deci cat trebuie sa astept [pentru o operatie de transplant de organe]?

Medicul: Dupa sosire, cam o saptamana ........

M: Exista organe provenite de la practicantii Falun Gong? Am auzit ca acestea sunt foarte bune.

Medicul: Toate (organele asigurate de noi) sunt de acest tip.

(3) Spitalul de transplant ficat al orasului Qianfoshan, provincia Shandong (16 Martie 2006):

Centralistul: Asteptati o secunda. Va voi face legatura cu un medic.

Medicul: Buna ziua. Ce putem face pentru dumneavoastra?

M: … De cat timp faceti astfel de operatii? ......

Medicul: ........ De peste patru ani .........

M: Referitor la livrari de ficat ......... de la practicanti Falun Gong, doresc sa intreb daca aveti acest tip?

Medicul: Cel mai bine este sa veniti aici.

M: Asta inseamna ca aveti asa ceva?

Medicul: ....... in Aprilie vor fi mai multe livrari de acest fel .... acum, treptat avem din ce in ce mai multe."

M: De ce vor fi mai multe in luna Aprilie?

Medicul: Asta nu pot sa v-o explic ........

(4) Spitalul Minzu al orasului Nanning din Regiunea Autonoma Guangxi (22 Mai 2006):

M: Imi puteti gasi organe de la practicantii Falun Gong?

Medicul Lu: Ce pot sa va spun, este ca nu putem obtine nicidecum asa ceva. Este destul de greu sa gasesti asa ceva acum in Guangxi. Daca nu puteti astepta, va sugerez sa mergeti la Guangzhou, pentru ca cei de acolo pot obtine foarte usor organele. Ei le pot cauta in toata tara. Asa cum efectueaza transplantul de ficat, pot obtine la fel de bine rinichi pentru dumneavoastra, asa ca le este foarte usor sa faca asta. Multe locuri unde livrarile sunt putine, merg la ei pentru ajutor .......

M: De ce le este usor sa le obtina? .......

Lu: Deoarece sunt o institutie importanta. Ei contacteaza sistemul juridic in numele intregii universitati.

M: Atunci inseamna ca folosesc organe de la practicantii Falun Gong?

Lu: Corect………

M: Ce foloseati inainte [de a avea orgene de la practicantii Falun Gong]. Proveneau din centrele de detentie, sau din inchisori?

Lu: Din inchisori.

M: .... si erau de la practicanti Falun Gong sanatosi ... ?

Lu: Corect. Am fi putut alege pe cele bune, intrucat asiguram calitatea operatiilor noastre.

M: Asta inseamna, ca va alegeti dumneavoastra insiva organele.

Lu: Corect………

M: De obicei cam ce varsta au furnizorii de organe?

Lu: De obicei in jur de 30 de ani.

M: ..... Asta inseamna, ca mergeti personal la inchisoare pentru a face selectia?

Lu: Corect. Trebuie sa-i selectam.

M: Ce se intampla, daca cel ales nu vrea sa i se recolteze sange?

Lu: Cu siguranta ne va permite.

M: Cum?

Lu: Cu siguranta ca vor gasi o cale. Dar de ce va faceti griji? Asupra acestor chestiuni nu ar trebui sa va faceti nici un fel de griji. Au ei procedurile lor.

M: Stie persoana ca orgenul ii va fi extras?

Lu: Nu, nu stie.

(5) Centrul de transplant ficat al Spitalului Universitar Jiaotong din Shanghai (16 Martie 2006):

M: Vreau sa stiu cat trebuie sa astepte [pacientii pentru un transplant de ficat].

Dr. Dai: Livrarile de organe pe care le avem, sunt zilnice. Facem asa ceva in fiecare zi.

M: Dorim organe proaspete, vii.

Dr. Dai: Toate sunt vii, toate vii .....

M: Cate transplanturi de ficat ati efectuat?

Dr. Dai: Am dus la capat 400 - 500 de cazuri ..... Lucrul cel mai important pe care trebuie sa-l faceti, este sa veniti, sa pregatiti banii, bani suficient de multi si puteti veni.

M: La cat se ridica suma?

Dr. Dai: Daca totul merge fara piedici, suma se cifreaza la 150 000 - 200 000 RMB (NT: rénmínbì : valuta poporului - termen folosit pt. valuta chinezeasca.)

M: Cat va trebui sa astept?

Dr. Dai: Trebuie sa va verific tipul sangelui....... Daca veniti astazi, pot face acest lucru pentru dumneavoastra in decurs de 1 saptamana.

M: Am auzit ca unele organe provin de la practicanti Falun Gong, persoane care sunt foarte sanatoase.

Dr. Dai: Da, avem asa ceva. Nu putem discuta prea in detaliu prin telefon.

M: Daca imi puteti gasi acest tip, voi veni foarte repede.

Dr. Dai: In regula. Va rog sa veniti.

M: ..... Care este numele dumneavoastra de familie? .......

Dr. Dai: Sunt doctorul Dai.

(6) Centrul de transplant organe al Universiatii de Medicina Zhengzhou din provincia Henan (14 Martie 2006):

Dr. Wang: … Desigur ca organele sunt sanatoase ...... daca nu ar fi sanatoase, nu le-am lua.

M: Am auzit ca rinichii de la practicantii Falun Gong sunt mai buni. Aveti asa ceva?

Dr. Wang: Da, noi alegem toti rinichii tineri si sanatosi ........

M: Este vorba de categoria persoanelor care practica Falun Gong.

Dr. Wang: Puteti fi sigur de asta. Imi pare rau, dar nu va pot spune prea multe prin telefon.

M: Ii obtineti din afara orasului?

Dr. Wang: Atat de pe plan local, cat si din afara orasului ........

M: Care este numele dumneavoastra de familie?

Wang: Wang.

(7) Centrul oriental de transplant organe (numit de asemenea Spitalul Central nr.1 al orasului Tianjin), (15 Martie 2006):

N: Sunteti medicul sef Song?

Song: Da, vorbiti va rog ..........

N: Medicul i-a spus ca rinichiul este destul de bun, deoarece furnizorul practica .......... Falun Gong.

Song: Bineinteles. Ii avem de la cei care respira si a caror inima bate...... Pana acum, pentru anul acesta, avem mai mult de 10 rinichi, mai mult de 10 rinichi de felul acesta.

N: Mai mult de 10 rinichi de acest fel? Va referiti la faptul ca sunt din corpuri vii?

Song: Da, asa este.

(8) Spitalul Tongji din orasul Wuhan, provincia Hubei (30 Martie 2006):

N: Cate transplanturi (de rinichi) puteti face intr-un an?

Oficialul: … Departamentul nostru este acela, care le face pe cele mai multe din intreaga provincie Hubei. Facem foarte multe, daca livrarile de organe sunt suficiente.

N: Speram ca furnizorii de rinichi sunt persoane in viata. Cautam transplanturi de organe vii de la prizonieri. De exemplu, organe din corpuri vii, de la detinutii care practica Falun Gong. Este posibil?

Oficialul: Asta fara nici un fel de probleme.

(9) Spitalul General al Regiunii Militare Guangzhou, Provincia Guangdong (12 Aprilie 2006):

N: Sunteti dr. Zhu…?

Zhu: Da, eu sunt.

N: Sunt de la Spitalul 304. … Am doua rude la Spitalul 304. In momentul de fata nu avem suficiente livrari de rinichi. Am facut o multime de transplanturi de rinichi in 2001, 2002 si 2003 .....

Zhu: Corect ......

N: Am constatat ca rinichii de la persoanele tinere si cei de la practicantii Falun Gong sunt mai buni. Ce puteti spune despre spitalul dumneavoastra, se pot gasi aici rinichi de la practicantii Falun Gong?

Zhu: Avem foarte putini rinichi de la practicanti Falun Gong?

N: Dar aveti totusi?

Zhu: Nu este greu de gasit pentru sangele tip B. Daca veniti aici, putem aranja treburile rapid, fara nici un fel de probleme, inainte de 1 Mai.

N: Exista vreo transa inainte de 1 Mai?

Zhu: Cateva transe.

N: Veti mai avea si dupa 1 Mai ?

Zhu: Daca se depaseste 1 Mai, va trebui sa asteptati pana pe 20 Mai sau chiar mai mult .........

(10) Primul centru de detentie al orasului Qinhuangdao, Provincia Hebei (18 Mai 2006):

N: Sunteti Primul centru de detentie orasului Qinhuangdao?

Oficialul: Cu ce va putem fi de folos?

N: Facem transplanturi de rinichi si nu avem organe suficiente.

Oficialul: Nu trebuie sa sunati aici. Trebuie sa sunati Curtea.

N: Care curte?

Oficialul: Curtea Populara Intermediara. Le puteti spune chestiunea aceasta.

N: In 2001 ati livrat organe vii de la persoane tinere si sanatoase care practicau Falun Gong…

Oficialul: Nu-i nevoie sa vorbiti despre vremurile acelea. Asta a fost cu multi ani in urma. La ora actuala se face cu curtea. Va trebui doar sa-i sunati.

(11) Al doilea centru de detentie al orasului Qinhuangdao, Provincia Hebei (18 Mai 2006):

N: … Ma intreb, daca aveti inca livrari de organe vii de la persoane cum ar fi practicantii Falun Gong?

Oficialul: Nu, chiar in momentul acesta nu avem [organe] de la practicantii Falun Gong. Sunt foarte putine persoane - aproape nici una. La inceputul lui 2000 erau multe organe de la practicantii Falun Gong .........

(12) Curtea Populara Intermediara Qinhuangdao, Provincia Hebei (18 Mai 2006):

N: … Ne poate livra curtea dumneavoastra rinichi vii de la persoane tinere si sanatoase?

Oficialul: Indiferent daca sunt buni sau rai, nu avem. Nu a mai fost nici o executie dupa Festivalul Primaverii .........

N: … Vreau sa spun rinichi vii de la persoane tinere si sanatoase care practica Falun Gong. Ati avut o multime in 2001 .....

Oficialul: Am avut inainte ........

N: … Nu doar de la detinuti executati - ci si organe vii de la practicantii Falun Gong .... ?

Oficialul: Nu, ceea ce spuneti dumneavoastra era in 2001. Acum trebuie sa infruntam realitatea.

(13) Primul Birou de Criminalitate al Curtii Populare Intermediare Jinzhou (23 Mai 2006):

N: Incepand cu 2001, am obtinut intotdeauna de la curti si centre de detentie rinichi de la persoane tinere si sanatoase care practicasera Falun Gong ............ M-ar interesa, daca in momentul de fata mai aveti inca astfel de organe la curtea dumneavoastra?

Oficialul: Asta depinde de calificarea dumneavoastra. Daca aveti calificare buna, inca mai putem asigura cateva .......

N: Va trebui sa le procuram, sau le veti pregati dumneavoastra ?"

Oficialul: Conform experientei din trecut, va trebui sa veniti aici pentru a le obtine.

N: Ce calificare trebuie sa avem?

Oficialul: Ce pot sa va spun, este ca anul acesta este foarte diferit de anii precedenti. Anul acesta situatia este foarte rigida..... Politica este foarte stricta. Acum cativa ani aveam relatii bune cu Beijing-ul, dar recent ele au devenit foarte tensionate..... totul se invarte in jurul de beneficiilor mutuale.....

(14) Curtea Populara Superioara Kunming (31 May 2006):

N: Am contactat curtea dumneavoastra de cateva ori in 2001. Ne poate asigura curtea dumneavoastra rinichi vii de la acei practicanti Falun Gong tineri si sanatosi .... ?

Oficialul: Nu sunt sigur de asta. Astfel de lucruri sunt legate de secretele nationale. Nu cred ca este ceva, despre care putem discuta la telefon. Daca doriti sa stiti mai multe informatii despre aceste chestiuni, cel mai bine este sa ne contactati pe o cale oficiala. Este in regula?

OrganHarvestInvestigation.net

investigation.go.saveinter.net

[1] Cartea Profesorului Maria Hsia Chang, Falun Gong, publicata de Universitatea Yale, 2004

[2] "Falun Gong and Canada's China policy". David Ownby, vol. 56, International Journal, Canadian Institute of International Affairs, Spring 2001

[3] Cartea profesorului Maria Hsia Chang, Falun Gong, publicata de Universitatea Yale, 2004

[4] Cartea profesorului Maria Hsia Chang, Falun Gong, publicata de Universitatea Yale, 2004

[5] Cartea profesorului Maria Hsia Chang, Falun Gong, publicata de Universitatea Yale, 2004

[6] Cartea profesorului Maria Hsia Chang, Falun Gong, publicata de Universitatea Yale, 2004

[7] "Falun Gong and Canada's China policy". David Ownby, vol. 56, International Journal, Canadian Institute of International Affairs, Spring 2001

[8]
web.amnesty.org/library/Index/engASA170282001

[9] "Failure admitted in crackdown", South China Morning Post, April 22, 2000 By Willy Wo-Lap Lam

[10] Anexa 6, (7 iunie, 1999) "Discursul tovarasului Jiang Zemin de la reuniunea Biroului politic al PCC, privind accelerarea, tratarea si reglementarea problemei Falun Gong"

[11] H. CON. RES. 188, CONCURRENT RESOLUTION, U.S thomas.loc.gov/cgi-bin/query/z?c107:hc188

[12] U.S. Department of State 2005 Country Reports on Human Rights Practices - China, March 8, 2006.

(www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2005/61605.htm)

[13] Comisia drepturilor omului:raportul Raportorului Special asupra torturii si a altor tratamente crude, inhumane, degradante sau care pedepsesc, Manfred Nowak, despre misiunea sa in China, din 20 noiembrie pana in 2 decembrie 2005 (E/CN.4/2006/6/Add.6), la 10 martie 2006 (www.ohchr.org/english/bodies/chr/docs/62chr/ecn4-2006-6-Add6.doc)

[14] Washington Post Foreign Service, "Torture Is Breaking Falun Gong: China Systematically Eradicating Group" John Pomfret and Philip P. Pan, August 5, 2001.

(www.washingtonpost.com/ac2/wp-dyn?pagename=article&node=&contentId=A33055-2001Aug4)

[15] "Falun Gong and Canada's China policy". David Ownby, vol. 56, International Journal, Canadian Institute of International Affairs, Spring 2001

[16]
www.transplantation.org.cn/html/2006-04/467.html Life weekly, 2006-04-07 Pagina arhivata:

archive.edoors.com/render.php?uri=http%3A%2F%2Fwww.transplantation.org.cn%2Fhtml%2F2006-04%2F467.html+&x=26&y=11

[17]
www.chinapharm.com.cn/html/xxhc/2002124105954.html China Pharmacy Net, 2002-12-05 Pagina arhivata:

archive.edoors.com/content5.php?uri=www.chinapharm.com.cn/html/xxhc/2002124105954.html

[18]
www.chinadaily.com.cn/china/2006-05/05/content_582847.htm (2006-05-05, China Daily) English

Pagina arhivata:

archive.edoors.com/content5.php?uri=www.chinadaily.com.cn/china/2006-05/05/content_582847.htm

[19] "China to 'tidy up' trade in executed prisoners' organs," The Times, December 03, 2005

www.timesonline.co.uk/article/0,,25689-1901558,00.html

[20] "Beijing Mulls New Law on Transplants of Deathrow Inmate Organs"

caijing.hexun.com/english/detail.aspx?issue=147&sl=2488&id=1430379 Caijing Numéro du Magazine/Issue:147,Nov 28,2005

[21] Index al raporturilor anuale AI: www.amnesty.org/ailib/aireport/index.html, de aici se poate selectiona raportul dorit pentru fiecare an

[22]
www.biotech.org.cn/news/news/show.php?id=864 (China Biotech Information Net, 2002-12-02)

www.chinapharm.com.cn/html/xxhc/2002124105954.html (China Pharmacy Net, 2002-12-05)

Pagina arhivata:

archive.edoors.com/content5.php?uri=www.chinapharm.com.cn/html/xxhc/2002124105954.html
www.people.com.cn/GB/14739/14740/21474/2766303.html (People's Daily, 2004-09-07, from Xinhua News Agency)

[23] "The Number of Renal Transplant (Asia & the Middle and Near East)1989-2000" Medical Net (Japan), www.medinet. or.jp/tcnet/DATA/renal_a.html

[24]
www.transplantation.org.cn/html/2006-03/394.html (Health Paper Net 2006-03-02) Pagina arhivata: http://archive.edoors.com/render.php?uri=http%3A%2F%2Fwww.transplantation.org.cn%2Fhtml%2F2006-

03%2F394.html+&x=32&y=11

[25] CURRENT SITUATION OF ORGAN DONATION IN CHINA FROM STIGMA TO STIGMATA", Abstract, The World Transplant Congress, www.abstracts2view.com/wtc Zhonghua K Chen, Fanjun Zeng, Changsheng Ming, Junjie Ma, Jipin Jiang. Institute of Organ Transplantation, Tongji Hospital, Tongji Medical College, HUST, Wuhan, China www.abstracts2view.com/wtc/view.php?nu=WTC06L_1100&terms=

[26]
www.transplantation.org.cn/html/2006-03/400.html, (Beijing Youth Daily, 2006-03-06)

[27]
unn.people.com.cn/GB/channel413/417/1100/1131/200010/17/1857.html (People's Daily Net and Union News Net, 2000-10-17). Archived at:

archive.edoors.com/content5.php?uri=unn.people.com.cn/GB/channel413/417/1100/1131/200010/17/1857.html

[28] Conform Ministrului-adjunct al sanatatii, domnul Huang Jiefu, www.transplantation.org.cn/html/2006-04/467.html (Lifeweekly, 2006-04-07). Arhivat la:

archive.edoors.com/render.php?uri=http%3A%2F%2Fwww.transplantation.org.cn%2Fhtml%2F2006-04%2F467.html+&x=26&y=11

[29]
en.zoukiishoku.com/list/qa2.htm Pagina arhivata:

archive.edoors.com/render.php?uri=http%3A%2F%2Fen.zoukiishoku.com%2Flist%2Fqa2.htm&x=19&y=11

[30]
en.zoukiishoku.com/list/volunteer.htm Pagina arhivata la:

archive.edoors.com/render.php?uri=http%3A%2F%2Fen.zoukiishoku.com%2Flist%2Fvolunteer.htm+&x=8&y=9

[31] Prima pagina a fost schimbata. Pagina arhivata la:

archive.edoors.com/content5.php?uri=www.ootc.net/special_images/ootc1.png

[32]
www.transorgan.com/apply.asp Pagina arhivata la:

archive.edoors.com/render.php?uri=http%3A%2F%2Fwww.transorgan.com%2Fapply.asp&x=15&y=8

[33] Registrul Canadian de transplanturi de organe, Institutul Canadian pentru informatii despre sanatate

(www.cihi.ca/cihiweb/en/downloads/CORR-CST2005_Gill-rev_July22_2005.ppt), July 2005

[34] Donor Matching System, The Organ Procurement and Transplantation Network (OPTN)

www.optn.org/about/transplantation/matchingProcess.asp

[35] Pagina initiala a fost schimbata. O versiune mai veche cu aceasta declaratie specifica poate fi gasita totusi in arhivele Internet-ului: web.archive.org/web/20050305122521/en.zoukiishoku.com

[36]
http://en.zoukiishoku.com/list/facts.htm Sau in versiunea arhivata la:

archive.edoors.com/render.php?uri=http%3A%2F%2Fen.zoukiishoku.com%2Flist%2Ffacts.htm&x=24&y=12

[37]
http://en.zoukiishoku.com/list/qa.htm sau in versiunea arhivata:

archive.edoors.com/render.php?uri=http%3A%2F%2Fen.zoukiishoku.com%2Flist%2Fqa.htm&x=27&y=10

[38]
http://en.zoukiishoku.com/list/qa7.htm or use archived version:

archive.edoors.com/render.php?uri=http%3A%2F%2Fen.zoukiishoku.com%2Flist%2Fqa7.htm&x=35&y=10

[39] Prima pagina a fost schimbata. Arhivata la:

archive.edoors.com/content5.php?uri=www.ootc.net/special_images/ooct_achievement.jpg
archive.edoors.com/content5.php?uri=www.ootc.net/special_images/ootc2.png

[40] Prima pagina a fost schimbata. Arhivata la:

archive.edoors.com/content5.php?uri=www.ootc.net/special_images/ooct_case.jpg
archive.edoors.com/content5.php?uri=www.ootc.net/special_images/ootc1.png

[41]
www.health.sohu.com/20060426/n243015842.shtml Arhivata la:

archive.edoors.com/content5.php?uri=health.sohu.com/52/81/harticle15198152.shtml

[42] Legatura de la pagina scoasa in martie 2005 se gaseste in arhivele Internetului la:

web.archive.org/web/20050317130117/www.transorgan.com/about_g_intro.asp

[43]
www.transorgan.com/apply.asp, Arhivata la:

archive.edoors.com/render.php?uri=http%3A%2F%2Fwww.transorgan.com%2Fapply.asp&x=15&y=8

[44] Totusi, puteti accesa internetul pentru a gasi informatia pe acest website din martie 2006:

archive.edoors.com/render.php?uri=http%3A%2F%2Fen.zoukiishoku.com%2Flist%2Fcost.htm+&x=16&y=11

 
 

Subiecte de actualitate

Despre noi | Harta site-ului | Contactati-ne | ©2004 Epoch Times International


 
 

 
 

Pasted from <http://www.epochtimes-romania.com/articles/article_5996.html>