10 decembrie 2007

Google vrea sa ia fata lui Facebook

Google vrea sa ia fata lui Facebook

2 noiembrie 2007

Dupa ce MySpace si Facebook s-au bucurat de monopol in ceea ce priveste retelele sociale online, Google Inc. da din nou lovitura: va deveni platforma deschisa. Agentiile de presa si fluxurile de stiri au inceput sa vuiasca miercuri seara, cind Google Inc. a anuntat ca, incepind de joi, va intra in functiune OpenSocial, care urmareste "raspindirea aplicatiilor sociale in retea", dupa cum a declarat compania pentru Reuters. Altfel spus, programatorii vor putea realiza aplicatii pentru Orkut, reteaua sociala a Google, precum si pentru hi5, Friendster s.a.m.d. In spatele acestei mutari sta, in primul rind, succesul de care are parte Facebook, cea mai eficienta platforma deschisa care, de cind a apelat la aceasta strategie, a adus pe site mai bine de 5.000 de programe, multe dintre ele intrind in circuitul a milioane de utilizatori.

 
 

Pe fondul ascensiunii acestei retele intervine infringerea pe care Google a suferit-o recent in fata companiei Microsoft, in cadrul licitatiei pentru dreptul de a investi in Facebook si de a vinde publicitate pe paginile acestei retele din afara SUA. OpenSocial nu este un proiect exclusiv marca Google, caruia i s-au alaturat, pentru a elimina monopolul detinut de Facebook, firmele producatoare de software Salesforce.com si Oracle.

 
 

Celei mai populare retele sociale a momentului, al carei succes se datoreaza modului de distributie a softurilor incluse, precum si felului in care continutul social e mixat cu fluxurile de informatii, dar si utilizarii sale ca mediu pentru advertising, Google Inc. vrea sa-i creeze un rival OpenSocial.

 
 

Pasted from <http://stiri.acasa.ro/stiri/Google_vrea_sa_ia_fata_lui_Facebook_--s76781.html>

 
 

03 decembrie 2007

Lucrarea de licenta,eliminata din cauza fraudelor

Rectorul Universitatii "Al.I. Cuza" Iasi, prof. dr. Dumitru Oprea, a lansat un proiect care a produs un adevarat cutremur in viata universitara. El a decis sa se renunte la teza de licenta, incepand chiar cu acest an universitar. Ideea sa a provocat o reactie de respingere printre profesorii de la facultatile umaniste. Propunerea rectorului a fost inaintata spre dezbatere la facultatile din universitate si o decizie finala se va comunica in aceste zile. "Stiu ca este si un curent contra, dar este si un curent pro. Cei care sunt contra cred ca se va cobori mult calitatea invatamantului superior. Avem de-a face cu o supraaglomerare a profesorilor cu teze de licenta ale viitorilor absolventi, un trafic enorm de lucrari. Cea mai simpla solutie pare a fi eliminarea definitiva a tezei de licenta, mai ales ca in ultima perioada, mai ales ca este si "era Internetului", au loc fraude la greu, se pot obtine multe teze din realitatea virtuala si este si foarte greu sa stopam aceste fraude. Ar trebui sa avem si un fel de "politisti" care sa cerceteze fiecare teza si sa vada daca nu a fost piratata de undeva, ceea ce este imposibil", crede rectorul Oprea. El a adaugat ca membrii Biroului Senat, prorectorii Constantin Salavastru si Luminita Iacob au fost delegati pentru a evalua opiniile profesorilor si ale studentilor. Printre sustinatorii acestei idei se numara decanul de la Facultatea de Economie: "E buna idea, deoarece sistemul Bologna este un sistem nou si evaluarea absolventilor s-ar putea face si altfel, printr-un stagiu practic, intr-o firma, de exemplu, in ultimele 3-4 luni de studiu, urmat de o evaluare scrisa si practica. La universitatea ieseana se aplica sistemul Bologna si de aceea se poate renunta la teza. Acum trebuie doar ca fiecare facultate sa caute o solutie alternativa la teza de licenta", a spus prof. Vasile Cocris. "Contra" sunt, pana in prezent, prof. Florin Platon, decanul de la Istorie, prof. dr. Iulian Popescu, decanul Facultatii de Litere, si prof. dr. Stefan Afloroaei, decanul de la Filosofie.


Sursa: Gardianul (Catalin Coca)